Gyurcsány Ferenc volt elhárítófőnöke négy év letöltendő börtönbüntetést kapott

Gyurcsány Ferenc Galambos Lajos
Galambos Lajos vezérőrnagy
Vágólapra másolva!
Négy év alatt másodszor is elítélte a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa Gyurcsány volt elhárítófőnökét, Galambos Lajost vesztegetés és államtitoksértés miatt, amiért ezúttal négy év letöltendő börtönt szabott ki rá. Vádlott-társai szintén bűnösök a törvény szerint, és szintén letöltendőt kaptak - írja a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Négy éven belül másodszor is bűnösnek mondta ki Gyurcsány Ferenc volt elhárítófőnökét, Galambos Lajos vezérőrnagyot a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa ezúttal is megismételt elsőfokú eljárásban, és letöltendő szabadságvesztést szabott ki a per mindhárom vádlottjára.

Galambos Lajos vezérőrnagy Forrás: Magyar Nemzet

Az ítéleti tényállás szerint vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt hozott ítéletet ma a katonai tanács.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódik.

Ismert, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti elhárítók vesztegetési botránya még 2011-ben robbant ki. A per első fokon 2014-ben a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán indult, majd néhány tárgyalási nap után, 2015. április 8-án a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elölről kezdte az ügyet, és két év múlva, 2017 őszén hirdetett – először – elmarasztaló ítéletet.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt akkor négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt vesztegetés bűntette miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre eltiltották, valamint százmillió forint vagyonelkobzást is elrendelt ellene a bíróság. Másodfokon az ítélőtáblán formai hibák miatt megsemmisítették az ítéletet, és az eljárást ismét Kaposvárra utalták.

A Magyar Nemzet forrásai szerint

Jakubinyi, Galambos és Gyarmati vesztegetési ügyének nemzetbiztonságot nem sértő részletei nyilvánvalóan közérdekűek, azonban a közvélemény legkorábban az ügy jogerős ítéletének kihirdetése után ismerheti meg az eljárás részleteit.