Egy 27 éves karbantartó halt meg egy héttel a gödi Samsung-gyárban történt baleset után

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ cégfelirat egészségbiztonsági eljárás egészségbiztonsági ellenőrzés ÉPÜLET felirat gyár Samsung SDI gyár
Göd, 2020. január 28. A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. A karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. A ragály halottainak száma Kínában meghaladta a 100-at, a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma pedig a 4500-at. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Rejtélyes üzemi baleset történt a gödi Samsung-gyárban november 3-án, ahol súlyosan megsérült egy 27 éves karbantartó. L. Richárd egy héttel később halt meg a kórházban. A cég egyelőre nem adott pontos magyarázatot a tragédiára, derül ki a Blikk cikkéből.
Vágólapra másolva!

A cikkben két verziót említenek, az egyik szerint a baleset azért történt, mert egy gép valamilyen okból nyitott ajtóval elindult, holott elméletileg csak zárt állapotában indítható, a vészmegállító sem állította meg. Egy másik munkás pedig azt állította, tudomása szerint a fiatalember egy leállt gépen dolgozott, amikor valaki azt újra elindította, a baleset pedig ekkor történhetett. Az első verziót a cég cáfolta, a másiknak pedig az mond ellent, hogy a rendőrség – mondván a baleset a férfi hibájából történt – nem indított büntetőeljárást az ügyben.

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án Forrás: MTI/Mónus Márton

A Blikk által megkérdezett, az ügytől független jogász szerint teljesen mindegy, hogy a tragikus baleset során ki hibázott, a család mindenképpen igényt tarthat kártérítésre.

– Abban az esetben, ha bűncselekményt állapítanak meg, úgy a cégnek mindenképpen kötelezettsége, hogy sérelemdíjat fizessen. A hozzátartozóknak viszont ellenkező esetben is van lehetősége polgári pert indítani, ahol így is megítélhetnek kártérítést számukra – magyarázta a lapnak dr. Tran Dániel. Az ügyben a Munkaügyi Felügyelőség vizsgálódik.