Hét tipp, hogy a legborúsabb napokon is feltornázhasd az energiaszinted

young girl in autumn Park sitting on a blanket, enjoying the warm Sunny weather autumn outdoor Park girl female lifestyle nature season beautiful smile yellow happy seasonal woman fashion posing adult October lady man background stylish cheerful pretty jo
Beautiful smiling young girl in autumn Park sitting on blanket holding autumn leaves in her hands enjoying warm Sunny weather
Vágólapra másolva!
Ősz vége felé a ködös, borús hónapok beköszöntével úgy csökken drasztikusan az energiaszint a legtöbb embernél, ahogy a napsütéses órák száma fogyatkozik meg ilyenkor. Elég csak rápillantani a fásult és enervált tekintetekre egy szürke novemberi reggelen.
Vágólapra másolva!

Cikkünk segíthet abban, hogy újra felfelé tornázhasd az energiaszinted. A maca kapszula féle hatásos készítményeken túl olyan praktikus tippekről olvashatsz, amiket a mindennapjaidba építve valóságos újjászületést tapasztalhatsz meg.

Mitől függ az energiaszintünk általánosságban?

Az energiaszint alakulásának „képlete” sokféle változón alapul. Az egzakt definiálása azért is nehezebb, mivel minden ember különbözik egy kicsit a másiktól. Más-más ritmusban és intenzitással élve, eltérő kihívásokkal szembesülve.

Persze akadnak azért olyan tényezők, amelyek ha váltakozó súllyal is, de szerepet játszanak az energiaszint alakulásában. Ide sorolható többek között

  • a fizikai állapot és állóképesség;

  • az immunrendszer erőssége;

  • a mindennapokat meghatározó szokások;

  • a szellemi és fizikai leterheltség, illetve a stressz aktuális szintje;

  • valamint a táplálkozás, mozgás, pihenés bűvös hármasa.

Jellemzően olyankor szokás ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, amikor az energiaszint a komfortosnak tekinthető határérték alá esik. Úgyhogy nézzük, mivel hozható fel ismét a kívánt szintre.

Forrás: Origo

Hét tipp, amelyekkel újra feltornázhatod az energiaszinted

  • A tudatos táplálkozás egyértelmű kulcsa lehet az energiaszinted látványos növelésének. Minél több friss zöldséget sikerül bevinni a szervezetedbe, annál gyorsabban térhet vissza az életerőd. Még jobb, ha a zöldségeket a rossz minőségű gyorsételek helyett építed be az étrendedbe.

  • Talán még ennél is könnyebben kivitelezhető tipp odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Napi szinten 2 - 2,5 liter tiszta vizet munkától és életviteltől függetlenül is meg tudsz inni valószínűleg. Meglepő, hogy pusztán önmagában ez a gyakorlat mennyi plusz energiát mozgósíthat benned.

  • Természetesen a rendszeres testmozgás hangsúlyozása sem maradhat ki a felsorolásból. Legyen szó tempósabb sétáról, kocogásról, kerékpározásról vagy intenzívebb sportolásról, minden fizikai aktivitásra fordított perc extra energiaforrást jelenthet.

  • Ritkán szokás beszélni arról, hogy a tudatos légzés mennyire eredményes kulcsa lehet az energiaszint növelésének. A sűrű kapkodásban kimerülő levegővételek helyett célravezetőbb rendszeres légzőgyakorlatokkal, illetve egészségesen teljes légzéssel felfelé tornázni a szervezetben jelenlévő energia mennyiségét.

  • Fontos szerepe lehet persze a mély alvásból nyert energiának is, különösen a borongós, hűvösebb periódusaiban az évnek. Ha mennyiségben és minőségben egyaránt sikerül fenntartható alvási szokásokat kialakítani, az szinte egy természetes meditáció erejével is felérhet.

  • Semmiképp nem árthat továbbá biztos forrásból származó természetes készítményeket és táplálékkiegészítőket is a szervezetbe vinni, mint amilyenek az energizáló és adaptogén hatású gyógynövények, például a maca kapszula.

  • Szakemberek azt is megállapították, hogy a színeknek komoly pszichológiai hatása lehet, nem véletlenül létezik színterápia, vagy nem véletlenül figyelmeztetnek, hogy bizonyos helyiségekbe adott színeket használjunk/ne használjunk. A színek motiváló, energizáló erejét az őszi-téli ruhatárunk helyes megválasztásával tudjuk kiaknázni. Érdemes 1-2 napsárga, narancs vagy élénk zöld ruhadarabot, kiegészítőt beszerezni.

Amit az energikus közérzet fenntartása érdekében kerülj

Mindenekelőtt a cukor fogyasztását célszerű egészen a nulláig redukálni. Az ételek és italok formájában a szervezetbe vitt cukor ugyanis tápanyaghiányhoz vezetve okozhat energiaszint csökkenést.

Ahogyan a gyorsan felszívódó szénhidrátok is. Bár csábító lehet egy-egy vonzó péksütemény elfogyasztása, az energiaszintnek ez semmiképp nem használ. Szintén erősen javasolt kerülni a túlzásba vitt munkavégzést, különösen a pihenés rovására.

Attól függetlenül, hogy manapság népbetegség a stressz és divatos kifejezés lett a „nincs időm semmire”, a szervezetnek igenis szüksége van a pihenésre. Ezt érdemes proaktívan beiktatni, amíg nem jelentkeznek komolyabb egészségügyi bajok.

A felsoroltakon túl a mérgező, negatív attitűdöt magukban hordozó emberi kapcsolatokat is célszerű minimalizálni. Amennyire feltöltődést jelenthet egy pozitív kisugárzású ember társasága, ugyanannyira szívhatja el az életerőt egy folyton panaszkodó, mindenben csak a problémát látó destruktív egyén, illetve társaság.