Kásler Miklós: Idén is folytatódnak a kórházfejlesztések

KÁSLER Miklós
Budapest, 2021. november 19. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a miskolci központi kórház fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. november 19-én. Beruházásokkal, korszerűsítésekkel újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriája, valamint a gyermeksürgősségi ellátás. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban (EBP) - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós annak kapcsán beszélt erről sajtótájékoztatón, hogy laborautomata rendszert helyeztek üzembe a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai Intézetben.

Kásler Miklós: Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban (EBP) Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter kiemelte:

az itt folyó tudományos munka hozzájárult a koronavírusos betegek innovatív terápiájához.

Hozzátette: az intézmény fejlesztése kiemelkedően fontos, a kórház az EBP-ből eddig ezer korszerű eszközt és műszert vásárolhatott 2,4 milliárd forint értékben, a kapcsolódó informatikai fejlesztések értéke eléri az 1,4 milliárd forintot.

Az újonnan beszerzett korszerű laborautomata rendszer értéke 558,5 millió forint.

Az egészségügyben is előre kell menni

Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, a régió vezető kórházaként szükségük van egy olyan teljesen automatizált laborberendezésre, amely a nagyszámú beteg mintáit rövid idő alatt képes kiértékelni.

Az általa "laborutcának" nevezett berendezés képes a vonalkódos kémcsöveket automatikus szortírozni, elvégezni a kívánt laborfeladatot, ezen kívül az eszköz 18 ezer minta tárolására alkalmas.

A beruházással egyszerűsödnek a laboratóriumi folyamatok, nő a diagnosztikai biztonság és a vizsgálati sebesség

- tette hozzá a főigazgató.

Sára Botond (Fidesz) felidézte, hogy a VIII. és a IX. kerület egészségügyi intézményei eddig 24 milliárd forintos fejlesztéshez jutottak hozzá az EBP keretén belül. Ezek a beruházások érintettek mind orvosegyetemet, országos intézetet, mind pedig kerületi szakrendelőt - tette hozzá.

A politikus felidézte: a Gyurcsány-korszakban nem az egészségügyi intézmények fejlesztése és az ágazatban dolgozók béremelése jellemezte az akkori egészségpolitikát, inkább a kórházak kivéreztetése, bezárása, értékesítése.

– Mi abban hiszünk, hogy az egészségügyben is előre kell menni, nem hátra – fogalmazott Sára Botond.