Így működik a Gyurcsány-show: a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Újabb megerősítést nyert az Origo által is sokat hangoztatott tény, miszerint a baloldalon nem volt előválasztás, helyette egy Gyurcsány-show-t rendeztek, aminek keretén belül a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem. (Ahogy természetesen a teszetosza és rekordnépszerűtlen Karácsony Gergely levételéről és Márki-Zay Péter előtérbe helyezéséről is ő döntött. Az más kérdés, hogy Márki-Zay mára Karácsonynál is esélytelenebbé vált.) Most kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc a saját pártja óbudai emberét szemlőhegyi luxusvillájába rendelte, és ott megmondta, hogy nem mérettetheti meg magát, mivel a választókörzet Karácsony Gergely párttársáé, Szabó Tímeáé. Gyurcsány végül ténylegesen csak Szabó Tímeának engedélyezte, hogy induljon a show-n, így a baloldaliak egy jelölt közül „választhattak".
Vágólapra másolva!

Gyurcsány-show egy jelölttel

Az Index a baloldalon belüli erőviszonyokat szemléltető cikket jelentett meg Budapest 4-es, illetve 10-es számú egyéni választókörzeteiről, azaz a II. és a III. kerületről.

Szabó Tímea, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI

A portál rövid interjúkat készített a 4-es és 10-es körzetben induló baloldali jelöltekkel, Hazai Iván Andrással (Valódi Demokrata Párt) és Rózsa László Péterrel (Valódi Demokrata Párt), akik korábban Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök politikai formációjában, a Demokratikus Koalícióban (DK) politizáltak. Megszólaltatták a Reformerek miniszterelnök és egyben óbudai jelöltjét, a volt jobbikos Varga-Damm Andreát is.

Hazai Iván András a Gyurcsány-párt megalakulása óta volt a DK óbudai elnöke, a párt országos tanácsának tagja, jelenleg függetlenként III. kerületi önkormányzati képviselő.

Ő és régi-új párttársa, Rózsa László Péter jelenleg szintén független óbudai önkormányzati képviselő beszélt az Indexnek a jelöltállítás folyamatáról, és arról, hogy miért rúgták össze a port Gyurcsány Ferenccel, illetve az MSZP-sből DK-ssá vált polgármesterrel, Kiss Lászlóval olyannyira, hogy

végül kiléptek a Gyurcsány-pártból, és Valódi Demokrata Párt néven mindkét óbudai választókerületben elindulnak a mandátumért.

„Kiss László polgármester az irodájában mondta nekem azt, hogy nem indulhatok az előválasztáson.

– mondta Rózsa László, azt is hozzátéve, hogy szerinte

a DK – nevével ellentétben – nem egy demokratikus párt.

Ezt a fentiek mellett Hazai Iván András azzal indokolta, hogy Kiss László kijelentette, helyi ügyekben a következő öt évben csak ő, illetve a frakcióvezető és Czeglédy Gergő alpolgármester szólalhat meg.

(Czeglédy Gergő mesés gazdagodásáról a Kontrára hivatkozva az Origo itt írt részletesen.)

Gyurcsány Ferenc pedig – Hazai állítása szerint – megmondta neki, hogy a 10-es választókerület Karácsony Gergely párttársáé, a kacskaringós múltú, saját közegében is Kabul rózsájának csúfolt Szabó Tímeáé.

Ennyire volt tehát „demokratikus" az „előválasztásnak" csúfolt Gyurcsány-show, valójában a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem.

Gyurcsány Ferenc óbudai show-jában végül csak Szabó Tímeának engedte meg, hogy „megmérettesse magát", így a baloldali szavazók egy jelölt közül „választhattak".

Megfenyegették Varga-Damm Andreát, mivel indul Gyurcsány jelöltje ellenében

Budapest 10-es számú választókörzetében indul még a korábban jobbikos Varga-Damm Andrea, aki egyúttal a Reformerek nevű párt elnöke, illetve miniszterelnök-jelöltje.

Varga-Damm Andrea Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga-Damm arról beszélt az Indexnek, hogy

azért zárták ki a Jobbikból, mert nem akarták őt befutó helyen látni egy baloldali listán.

Varga-Damm Andrea felidézte, hogy

korábban Jakab Péter kijelentette, hogy aki kilép a Jobbikból, az sehol sem vehet részt a Gyurcsány-show-n.

Az ő demokráciafelfogásába viszont nem fér bele, hogy foglalt helyek vannak egy többszereplős játékban.

– tette fel a kérdést a politikus, aki egyúttal megerősítette a két volt DK-s által elmondottakat, miszerint:

Gyurcsány csupán Karácsony párttársának engedélyezte Óbudán, hogy elinduljon a show-n.

Indulása nem váltott ki osztatlan lelkesedést, Varga-Damm Andrea azt állítja, hogy a baloldali összefogás oldaláról már kapott fenyegetéseket.

– mondta neki telefonon az egyik ellenzéki országgyűlési képviselő.

A volt jobbikos politikus végezetül arról beszélt, hogy

az óbudai választás eredményétől függetlenül Szabó Tímea biztosan tagja lesz a következő Országgyűlésnek, mivel – ismeretei szerint – befutó helyet kapott Gyurcsány listáján.

Ez arra enged következtetni:

Gyurcsány nem bízik abban, hogy a jelöltje legyőzné a Fidesz-KDNP-s Bús Balázst, a helyben közkedvelt politikust, aki 13 éven át volt Óbuda sikeres polgármestere és négy évig a nemzeti-konzervatív párt országgyűlési képviselője.