Soha nem volt annyira népszerű a csok és a falusi csok, mint mostanában

családi otthonteremtési kedvezmény, csok
Vágólapra másolva!
Soha nem volt annyira népszerű a csok és a falusi csok, mint mostanában. A múlt esztendő tavasza óta negyedévente 10-12 ezer szerződést kötnek az állammal az új vagy felújított otthonra vágyó családok – erről számolt be a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a pénzügyminiszter helyettese. A Magyar Nemzet arról ír, hogy Tállai András szerint április 3-án a szavazópolgárok arról is döntenek, hogy még több családtámogatást, még több otthonteremtési támogatást szeretnének, vagy jöjjön vissza a Gyurcsány-féle rombolás, megszorítás.
Vágólapra másolva!

– így reagált a szociális, lakásügyi krízisről szóló baloldali kampányszlogenekre a pénzügyminiszter helyettese. Ennek kapcsán Tállai András államtitkár a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva körbejárta az elmúlt évtized lakásügyi kihívásait.

Megszorítások és devizahitelek

– mondta el a miniszterhelyettes, majd felidézte, hogy az

első Orbán-kormány otthonteremtési programjával több százezer család tudott javítani saját lakáskörülményein.

Egyre többen jutnak saját otthonhoz Forrás: Dreamstime

Aztán jöttek a szocialisták, vagyis jórészt azok, akik ma megélhetési válságról sopánkodnak, és 2003 közepétől szigorították a lakástámogatások feltételeit, korlátozták a lakáshitelek után járó adókedvezményt, amit 2007-ben meg is szüntettek. Végül Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezérletével 2009-ben eltörölték a szocpolt és a kamattámogatásokat, lényegében ki is végezve az egész otthonteremtési rendszert.

Aki pedig akkoriban otthont szeretett volna teremteni a családjának, azt devizahitelbe kényszerítették, ám mivel Gyurcsányék a válságban magukra hagyták az adósokat, erre több mint egymillió család otthona ment rá

– fogalmazott Tállai András.

Forrás: Pénzügyminisztérium

De beszélhetünk a baloldalon oly sokat emlegetett bérlakásépítésről is – folytatta, megemlítve, hogy

az első Orbán-kormány hatvanmilliárd forintból 12 ezer bérlakást épített, és a program egészen addig élt, amíg Gyurcsányék meg nem szüntették.

A saját lakásra vágyóknak 2015 közepén nyílt új lehetőség, akkor indult el a családi otthonteremtési kedvezménnyel, vagyis a csokkal az állami támogatások új korszaka – tért át az államtitkár az elmúlt évek intézkedéseire. Mint mondta, 2015. július 1. és 2021. december vége között több mint kétszázezer kérelmet fogadott be az állam, összesen majdnem 660 milliárd forint értékben.

A csok keretei között ebből 152 ezer család szerződött le 450 milliárd forintra, a falusi csokkal pedig további huszonhatezer család jutott hozzá több mint 140 milliárd forinthoz.

– jegyezte meg Tállai András.

Nagyon sok családnak jelent segítséget a csok és a falusi csok is Forrás: Shutterstock

A csokot és a falusi csokot is egybeszámítva az utolsó három negyedévben mindannyiszor meghaladta a tízezret a megkötött szerződések száma.

A családtámogatások bővülni fognak, ha a kormány marad

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint indokolhatja-e a rohamot, hogy egyre közelebb kerülünk a soron következő országgyűlési választás napjához, a miniszterhelyettes azt mondta:

a kormány világossá tette, hogy a családtámogatás megmarad, mi több, bővülni fog.

– fogalmazott az államtitkár. Visszakanyarodva az elmúlt időszak eredményeinek ismertetéséhez, az államtitkár megjegyezte: a családtámogatások rendszere messze nem csak a csokból és a falusi csokból áll, az elmúlt évek intézkedései mára összetett rendszerré fejlődtek.

Elérhető például az adó-visszatérítési támogatás, és nemcsak a városokban, hanem számos faluban is. Ilyen címen több mint százmilliárd forint jutott a családokhoz.

Eközben a lakáscélú kölcsöntartozással rendelkező, további gyermeket vállaló családoknak törlesztési támogatást nyújt a kormány, az erre fordított állami kiadás elérte a 63 milliárd forintot. Ezek mellett tavaly január óta újra él az ötszázalékos kedvezményes lakásáfakulcs, a gyermekes családok pedig áfamentesen vásárolhatnak új lakást. További kedvezmény, hogy a csokot igénylő családoknak a megvásárolt lakásuk után illetékmentesség jár. Emellett a lakáscélú jelzáloghitel-tartozások csökkentéséhez nyújtott támogatás igénybevételének lehetőségei is szélesedtek, mégpedig úgy, hogy egyszerre fennálló, több hiteltartozásra is érvényesíthető a támogatás. A miniszterhelyettes szóba hozta még a múlt év elején útjára indított otthonfelújítási programot, aminek segítségével több százezer család újíthatja fel, korszerűsítheti lakását - írja a Magyar Nemzet.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Gyurcsányéknak az otthonteremtés csak ellenzékben fontos, kormányon építés helyett kizárólag rombolni tudnak, és csupán megszorításokra képesek Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az országgyűlési választás tétje

– fogalmazott Tállai András. Ehhez képest – fűzte hozzá –

Az államtitkár szerint áprilisban a szavazópolgárok egyértelműen kifejezhetik, melyik politikai hozzáállás vonzóbb a számukra.