Soltész Miklós: Összefogással épült református templom Balatonakarattyán

SOLTÉSZ Miklós
Balatonakarattya, 2022. február 12. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a balatonakarattyai református templom felszentelése alkalmából tartott istentiszteletet követően 2022. február 12-én. A több mint kétszázmillió forintból elkészült balatonakarattyai templom építéséhez első ütemben a telekvásárláshoz és szerkezetépítéshez 80 millió, majd később az infrastrukturális beruházásokra és a környezetrendezésre további 86 millió forint állami támogatást kapott a gyülekezet. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Az egyház, az adakozók, az önkormányzat és a kormány összefogásával épült református templom Balatonakarattyán - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a templom felszentelésén.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós hangsúlyozta: a gyülekezet nyolcvanéves álma valósult meg, akik már 1943-ban is templomot akartak építeni.

Az államtitkár azt kérte:

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a balatonakarattyai református templom felszentelése alkalmából tartott istentiszteletet követően 2022. február 12-én. A több mint kétszázmillió forintból elkészült balatonakarattyai templom építéséhez első ütemben a telekvásárláshoz és szerkezetépítéshez 80 millió, majd később az infrastrukturális beruházásokra és a környezetrendezésre további 86 millió forint állami támogatást kapott a gyülekezet. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy elkészült egy olyan épület, ahol lelki otthonra lelnek a hívek. "Az a nemzet, amely templomot épít, a jövőt építi" - fogalmazott a politikus.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Isten által vetett szilárd alap bármikor megáll. A gyülekezeti jelenlétre buzdítva hangsúlyozta: "hitvallásra hív a templom".

Nemes Pál egyházkerületi főgondnok kijelentette: a templom önmagában nem szent hely, attól lesz Isten háza, hogy összegyűlnek benne a hívők.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke levélben küldött köszöntőjében - amelyet Németh Péter lelkész olvasott fel - úgy fogalmazott: lejártak azok az idők, amikor az egyház arra várhatott, hogy az istenkereső emberek jönnek hozzá. "Ma már nekünk kell megkeresni azokat, akik Istent keresik".

A balatonakarattyai református templom a felszentelés napján, 2022. február 12-én. A több mint kétszázmillió forintból elkészült balatonakarattyai templom építéséhez első ütemben a telekvásárláshoz és szerkezetépítéshez 80 millió, majd később az infrastrukturális beruházásokra és a környezetrendezésre további 86 millió forint állami támogatást kapott a gyülekezet. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

"Európai, keresztény gyökereink és kultúránk megtartása, megerősítése kötelességünk" - jelentette ki Matolcsy Gyöngyi (Fidesz-KDNP), a tóparti község polgármestere, aki felelevenítette a templom építéséhez vezető hosszas folyamatot.

Végül az önkormányzat tulajdonában álló használaton kívüli kertmozi és a szomszédos eladóvá vált telek területén indulhatott meg a beruházás - mondta.

Némethné Sz. Tóth Ildikó lelkész beszámolt arról is, hogy a hívek adományaiból szerezték be 2,5 millió forintért a harangot, négymillióért az orgonát, csak a 2020 utolsó októberi vasárnapján gyűjtött országos perselyadományokból 21 millió forint gyűlt össze.

A több mint kétszázmillió forintból elkészült balatonakarattyai templom építéséhez első ütemben a telekvásárláshoz és szerkezetépítéshez 80 millió, majd később az infrastrukturális beruházásokra és a környezetrendezésre további 86 millió forint állami támogatást kapott a gyülekezet.