Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az egyházak támogatása erősíti a helyi közösségeket

megújult Szentgotthárd római katolikus barokk
Szentgotthárd, 2022. március 16. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom ünnepi szentmiséjén 2022. március 16-án. Az 1779-ben épült, barokk stílusú ciszterci templom több mint 720 millió forintos ráfordítással, 535 millió forintos kormányzati támogatással újult meg. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket is - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol a helyi magyarság hitéletében fontos egyházi épületek megújulásáról tájékoztatott kedden.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta:

a magyar kormány nemzetpolitikája részeként, a felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében támogatja az egyházakat,

konkrétan az egyházi épületek felújítását is. Rámutatott: tavaly és az idén a

Felvidéken 115 templomot és imaházat újítottak és újítanak fel, összességében 1,6 milliárd forintos támogatásból.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Varga György

Kifejtette: a felvidéki templomfelújítások között két kiemelkedő projekt van,


Soltész Miklós rávilágított: az említett beruházások azonkívül, hogy fontosak a hitélet megőrzése szempontjából, fontosak a közösségteremtés és a magyar közösségek megmaradásának segítése okán is. "

- szögezte le.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hitélet érdekében tett felvidéki beruházások a vegyes lakosságú területeken a magyarok mellett a szlovák hívőket is segítik. Megállapította: az elmúlt években a politikai nehézségek ellenére,

Szlovákia és Magyarország között nagyszerűen alakultak a kapcsolatok.

Mint fogalmazott, a kapcsolatok javulásának számos lépcsőfoka volt, az egyik ilyen a magyarországi szlovákok támogatása,

amely az elmúlt 10-12 évben a korábbi hatszorosára nőtt.


Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarországon április harmadikán az országgyűlési választás mellett népszavazás is lesz.

- fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve: ezt az ideológiát Magyarország többsége el fogja utasítani.
Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a felvidéki magyarságot célzó sokrétű segítségéért, közte az óvodaprogramban és a vállalkozásfejlesztés területén nyújtott támogatásért is.

Az egyházakat célzó támogatásról szólva kiemelte: nemcsak az egyházak számára, hanem a felvidéki magyar közösség megmaradása szempontjából is nagyon fontos, hogy a magyar kormány ilyen mértékben támogatja az egyházakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről