Menekült diákok költöztek be az SZFE Vas utcai kollégiumába

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Magyarország, Budapest, Nyugati pályaudvar, menekültek
Vágólapra másolva!
Ukrajnából menekült diákok költöztek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fővárosi, Vas utcai kollégiumába.
Vágólapra másolva!

Az SZFE vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény fontos feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon Magyarország kormányának azon erőfeszítéseihez, mely az ukrajnai háború miatt kialakult humanitárius válság megoldását célozza. Ennek keretében az egyetem felajánlotta a tulajdonában álló, korábban egyetemi kollégiumként működő Vas utcai épületét a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek elhelyezésére.

Ukrajnából érkezett menekültek a Nyugati pályaudvaron Fotó: Koncz Márton - Origo

Vasárnap délben - az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) együttműködve - a háború kitöréséig Ukrajnában tanuló, Harkovból és Kijevből érkező afrikai, ghánai és nigériai, diákokat fogadott be az intézmény, akik egy rövid regisztrációs eljárás után elfoglalhatták a menekültek fogadása céljából felújított szobáikat.

Az SZFE - mint kiemelték - a humanitárius válság kezeléséhez való hozzájárulás érdekében

60 ember részére ajánlott fel elhelyezési lehetőséget.

Az ITM szervezésében érkezett menekült egyetemistáknak "immár nyugodt és békés körülmények között van lehetőségük eldönteniük, hogy tovább utaznak hazájukba, vagy maradnak Magyarországon és valamelyik hazai egyetemen próbálják meg folytatni tanulmányaikat" - olvasható a közleményben.