Zsigó Róbert: Az újabb emeléssel összesen 8,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak

ZSIGÓ Róbert
Budapest, 2022. február 23. Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzeti Tehetség Programról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2022. február 23-án. Minden eddiginél nagyobb összeget, 4,4 milliárd forintot fordít a kormány idén tehetséggondozásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány az év eleji 5 százalékos emelés után újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött, így összesen 8,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – közölte Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára szombaton, a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Az oldalon megosztott, a kabinet honlapján megjelent közleményben Zsigó Róbert kifejtette, a kormány tizenkét éve családbarát kormányzást folytat, amelynek

kiemelt eleme az idősek támogatása, megbecsülése, anyagi jólétük garantálása, ezt szolgálják az elmúlt napok kormányzati döntései is.

Hangsúlyozta, hogy a nyugellátások és a nyugdíjszerű ellátások vásárlóértékének megőrzése érdekében idén július 1-jétől, januárig visszamenőlegesen, további 3,9 százalékkal emelkedik az ellátások összege.

Az idősek anyagi biztonságát erősíti az élelmiszerárstop és a benzinárstop fenntartása is.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány - az emelkedő inflációra tekintettel - idén januárban az idei költségvetéséről szóló törvényben meghatározott 3 százaléknál nagyobb mértékben, 5 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Mivel a háború és az európai energiaválság miatt az infláció már az első negyedévében ennél magasabb mértéket mutat, a kormány a nyugdíjak és egyéb ellátások júliusi kiegészítő emeléséről döntött, így a januári 5 százalékos nyugdíjemelésen felül további 3,9 százalékos kiegészítő emelésre számíthatnak az érintettek - fejtette ki Zsigó Róbert.

Közölte, az intézkedés több mint 2,4 millió nyugdíjast és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint.

A kiegészítő emelés 2022 júliusától januárig visszamenőlegesen történik, így júliusban - az emelt összegű júliusi ellátáson felül - az első hat hónapra járó különbözetet egy összegben kapják meg a nyugdíjasok illetve más ellátásban részesülők - olvasható az államtitkár közleményében.

Zsigó Róbert elmondta, ugyanilyen mértékben, 3,9 százalékkal megtörténik a 13. havi nyugdíj vagy ellátás korrekciója is.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A családokért felelős államtitkár kiemelte,

a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta már több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan pedig 59 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a júliusi korrekcióval.

Ezen felül a nyugdíjasok az elmúlt öt évben közel 900 milliárd forint extra kifizetést is kaptak Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány nyugdíjprémium és 13. havi nyugdíj vagy ellátás formájában - fejtette ki.

Zsigó Róbert közölte, emellett a rezsicsökkentés, az árstopok szintén jelentős segítséget jelentenek a nyugdíjasoknak.

A kormány képviselőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 12 év kormányzati politikája bizonyítja, hogy "betartottuk az idős honfitársainknak tett ígéretünket, megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat is, amit a baloldali kormány elvett tőlük".