Vágólapra másolva!
Az MCC Press által kiadott Boston Politics következtetései 2010 óta érvényesülnek a magyar kormányzati gondolkodásban. Ez a könyv jó kiindulópont lehet az Orbán Viktor fémjelezte politikai kormányzás megértéséhez.
Vágólapra másolva!

Az emberek kreatív lények, és a politika kreativitásuk fő kifejezésmódja (...) A politika vegytiszta kreativitás: olyan tevékenység, melynek »terméke« maga a művelni vágyott kreativitás" – írja Tilo Schabert híres, az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában immár magyarul is olvasható Boston Politics című könyvének bevezető soraiban.

A német származású politikatudós, Tilo Schabert könyve napjainkra fogalommá vált szakmai körökben. A Boston Politics című kötetnek az elmúlt harminc év alatt már saját szakirodalma lett, politikusok generációi igyekeztek hasznosítani a szerző megállapításait. Ám a kreatív hatalomgyakorlás művészete nemcsak a tudomány vagy a politika művelőinek izgalmas téma, hanem a választópolgárok számára is, akiknek a megbízásából a politikusok a hatalmat gyakorolják.

A közép-európai olvasónak Schabert jó pár gondolata ismerősnek tűnhet - s ez nem véletlen, a Boston Politics következtetései 2010 óta érvényesülnek a magyar kormányzati gondolkodásban. Ez a könyv jó kiindulópont lehet az Orbán Viktor fémjelezte politikai kormányzás megértéséhez.

Forrás: Origo

„A kreatív hatalomgyakorlás művészete" alcímet viselő mű több mint 30 éve számít a politikatudomány megkerülhetetlen klasszikusának. A bostoni polgármester, Kevin White 16 éven át tartó kormányzásának vizsgálatával Schabert nem csak egy izgalmas bepillantást nyújt a városvezetés szövevényes kulisszái és zárt ajtajai mögé, de egyben a politika legáltalánosabb, leglényegibb és egyszersmind legnehezebb kérdéseit boncolgatja.

  • Mi a politika természete, valósága, formája?
  • Miben áll a politikai hatalom gyakorlása?
  • Mi a politikai cselekvés célja?
  • S hogyan érthetjük meg, hogyan kellene megértenünk a politika világát, anyagát – olvasóként, választóként, tudósként vagy akár gyakorló politikusként?

A kreativitás, alkotás és létrehozás fogalmai a politika alighanem örök, sokszor divatos koncepciói. Mégis, Schabert leírásában és megközelítésében van egyfajta sajátos, utánozhatatlan megvilágító erő, a politika néhol direkt és nyers megragadása – mindennek középpontjában pedig a kreativitás áll.