Egyre több helyen érhető el bölcsődei ellátás

Átadták a Börzsöny Gyöngye óvodát és bölcsődét Szokolyán, galéria, 2022
Szokolya, 2022. február 18. A Börzsöny Gyöngye óvoda és bölcsőde Szokolyán 2022. február 18-án, az ünnepélyes átadás napján. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Egyre több helyen érhető el magas színvonalú bölcsődei ellátás, ami segíti a kisgyermekeseket a munka és a család közötti egyensúly kialakításában - közölte a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán megosztott, a kormany.hu-n megjelent közleményben csütörtökön, a bölcsődék napján.
Vágólapra másolva!

Zsigó Róbert emlékeztetett: 2010 óta 70 százalékkal nőtt, és folyamatosan emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma:

már három és félszer annyi intézmény - bölcsőde, minibölcsőde -, valamint szolgáltatás - családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde - segíti a kisgyermekes családokat, mint 12 éve, és csaknem háromszor több településen van bölcsődei ellátás.

A jelenleg folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően ezek a számok tovább emelkednek: 2010-hez képest hamarosan több mint duplájára nő Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik elérhetővé a szolgáltatás - emelte ki. Hangsúlyozta azt is:

korábban soha nem volt elérhető ilyen sok bölcsődei férőhely Magyarországon a 3 év alatti gyermekeknek.

A Börzsöny Gyöngye óvoda és bölcsőde Szokolyán 2022. február 18-án, az ünnepélyes átadás napján. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az eredmények azt is igazolják, hogy a magyar bölcsődei ellátórendszer jelentősen támogatja a fiatalok gyermekvállalását, emellett a lakóhelynél elérhető, korszerű, biztonságos bölcsődei szolgáltatások a szülők munkába visszatéréséhez is hozzájárulnak - írta az államtitkár. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy

a kisgyermekek biztonságos és szakszerű bölcsődei ellátásáért több lépésben és differenciáltan emelkedett a bölcsődei szakemberek fizetése. 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére nőtt, idén január elsejétől pedig további legalább 20 százalékkal emelkedett a bérük.

Tudatta: 170 éve nyílt meg Magyarország első bölcsődéje.

- írta. A közlemény szerint az államtitkár elismeréssel szólt valamennyi bölcsődei dolgozó áldozatos munkájáról és mindazokról, aki a bölcsődei szolgáltatások fejlesztéséért elkötelezetten munkálkodnak.

- idézték Zsigó Róbertet.