Valóban át kell alakítani a vagyonnyilatkozati rendszert

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, NAIH elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításáról, de természetesen szóba került a GDPR is.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban került nyilvánosságra, hogy a kormánypártok az Európában már bevált módon akarják átalakítani a vagyonnyilatkozati rendszert. Ennek kapcsán a NAIH elnöke megjegyezte, ez a hír eddig elsősorban csak a médiát érdekelte, hiszen, újságírók évek óta foglalkoznak azzal, hogy a képviselők, a közfeladatot ellátók milyen vagyonnal rendelkeznek. Ám a szakemberek egyértelműen azt mondják, valóban át kell alakítani a vagyonnyilatkozati rendszert. Péterfalvi Attila szerint ennek több oka van. Egyrészt az, hogy a közfeladatot ellátó személy megbízatása előtt milyen vagyonnal rendelkezett, ahhoz senkinek semmi köze nincsen.

Másrészt, és ez a fontosabb, jegyezte meg, az Európában már bevált, és most itthon is bevezetésre kerülő rendszer azt kívánja elérni, hogy kiszűrje a korrupciót és megszűntesse az összeférhetetlenséget. Példaként hozta fel, ha valaki egy uniós tisztséget tölt be, és közben például tanít egy egyetemen, vagy más szervezetben is dolgozik, akkor pont azt kell megvizsgálni a vagyonnyilatkozatot ellenőrzőknek, hogy az az egyetem, vagy az a szervezet kaphatott-e úgy uniós forrásokat, hogy abban akár közvetett módon is érintett a nyilatkozatot tévő személy.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.