Belügyminisztérium: A biztonság és az egészség az első

műtét orvos doktor sebész
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány, az oltási program és az elhúzódó orosz-ukrán háború is rávilágított arra, hogy a biztonság és az egészség az első - írta a Belügyminisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

Mint írták, a kormány a Semmelweis-nap alkalmából is köszönetet mond az egészségügyben dolgozóknak és biztosítja őket arról, hogy továbbra is prioritásnak tekinti anyagi megbecsülésüket, munkakörülményeik és ezáltal a betegellátás színvonalának javítását.

képünk illusztárció Forrás: Shutterstock

Emlékeztettek: a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, idén az egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordítanak.

Hozzátették: az ápolók bére átlagosan háromszorosára emelkedett, legutóbb idén januárban volt 21 százalékos ápolói béremelés.

Az orvosoknál "történelmi mértékű" a béremelés, a szakorvosok jelenleg az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, és béremelésük 2023-ban is folytatódik.

Kitértek arra is, hogy jelentősen javult a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosi praxisok anyagi támogatása is. Az orvosi és az ápolói pályára készülő fiatalokat a kormányzat jelentős összegű ösztöndíjakkal segíti.

A kórházak, rendelők korszerűsítése, a béremelések, az ösztöndíjak hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi hivatás megbecsült és kiszámítható megélhetést nyújtson - írták.

Az országban sok egészségügyi beruházás történt és történik azért, hogy Magyarország "képes legyen az egészségügyben is a saját lábán állni" - tudatta közleményében a Belügyminisztérium.