Szijjártó Péter: Ellentétesek a magyar érdekekkel a háború meghosszabbítását eredményező lépések

SZIJJÁRTÓ Péter Brüsszel, 2022. július 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) kollégáival beszélget az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása kezdetén 2022. július 18-án. A találkozón megvitatják az Európai Bizottság j
Brüsszel, 2022. július 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) kollégáival beszélget az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása kezdetén 2022. július 18-án. A találkozón megvitatják az Európai Bizottság javaslatait egy újabb szankciócsomagra Oroszország ellen. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
Magyarország érdekeivel ellentétes minden olyan lépés, amely az ukrajnai háború meghosszabbítását eredményezi, ami egyebek mellett egy komoly kockázatokat jelentő élelmezési világválsággal is járhat - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktust valamilyen módon meghosszabbító intézkedések az élelmezési válság súlyosbodását is okozzák a világ számos pontján.
A helyzet súlyosságát érzékeltetve rámutatott, hogy Ukrajna és Oroszország adja a globális búzaexport 30 százalékát, míg a napraforgó kivitelében ez 80 százalék, az ukrán búzaexport pedig idén mintegy 25 millió tonnával csökken, miközben a szántóföldi termelés a felére esett vissza az országban.

- húzta alá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kollégáival beszélget az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása kezdetén, 2022. július 18-án Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország is kiveszi részét a válság enyhítését célzó erőfeszítésekből, s eddig 368 ezer tonnányi gabonatranzitot biztosított. Majd hozzátette, hogy

hazánk naponta 4000 tonnányi szállítmányt tud jelenleg keresztülengedni Ukrajnából, de nemrég tárgyalások zajlottak a segítség fokozásának lehetőségeiről.

"Minél később lesz vége a háborúnak, annál több embernek kell a világon élelmezési válsággal szembenéznie és annál nagyobb migrációs nyomással fogunk mi szembesülni Közép-Európában, illetve Magyarországon" - figyelmeztetett.

A miniszter leszögezte: Magyarország a békében érdekelt, hogy meg lehessen előzni az értelmetlen emberáldozatokat és hazánk szabadulni tudjon azon kettős nyomás alól, amely egyrészt a menekültek, másrészt a migránsok számának folyamatos növekedéséből áll kelet és dél felől.

Mint mondta, Magyarország speciális helyzetben van, hiszen kettős nyomás alatt áll,

Ukrajna irányából 843 688 menekültet fogadott be, míg ezzel párhuzamosan a déli határon idén 118 786 illegális bevándorlót állított meg.

Hangsúlyozta, hogy mindkettő európai uniós szabályokban körülírt feladat, amelynek hazánk a jövőben is eleget fog tenni.

"Eddig ennek a két feladatnak a hiánytalan ellátására 1,6 milliárd eurót költöttünk. Méltatlannak és igazságtalannak tartom azt, hogy ennek a két százalékát finanszírozta eddig Brüsszel" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetre a béke az egyetlen megoldás.

Szijjártó Péter végül kitért arra is, hogy a kormány továbbra sem támogatja az Európai Unió úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodását 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal, amiről röviden ugyancsak szó volt a hétfői találkozón.

"Most a legkevésbé arra van szükség, hogy újabb migránsokat hozzanak Európa nyakára" - fogalmazott.