Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány is - itt vannak a részletek!

Kormányinfó, Budapest, 2022. július 13.  GULYÁS Gergely; NÉMETH Szilárd; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2022. július 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett és az áremelkedés tovább folytatódik. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nem lesz elég gáz Európában. A magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelmére - több más országhoz hasonlóan - a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe. Mindezt Gulyás Gergely miniszter a szerdai Kormányinfón jelentette be. A rendkívüli intézkedések célja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is és a rezsicsökkentés a továbbiakban is fenntartható legyen. A rezsicsökkentés továbbra is mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig, a háztartások háromnegyedét továbbra is 100%-ban védi a rezsicsökkentés. Az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi közel 159 ezer (évi 1,9 millió) forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel. Itt vannak a részletek, mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Reggel jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy aznapra összehívta a kormánykabinetet.

A kormánykabinet szerdai ülésén 7 pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely a következő intézkedéseket tartalmazza a hazai gáz- és áramellátás biztonságának megerősítésére.

A hét pont a következő:

  1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert újabb gázkészletek beszerzésére.
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignit kitermelést, azaz szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb (még ebben az évben) újra kell indítani a hazai energiaellátás biztosítása érdekében.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartására a kormány döntött a Paks 1. atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról.
  7. Megvédjük a rezsicsökkentés fenntartását. Háború van Európában. A konfliktus elhúzódása és az Európai Unió által bevezetett szankciók következtében valódi kockázatot jelent, lesz-e elég energia az idei ősszel és télen. Az árak az egekben vannak, az ellátás akadozik. Gazdasági értelemben is rendkívüli állapot van. Ezért most össze kell fognunk, és aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kell kérnünk, hogy mérsékelje a fogyasztását vagy fizesse meg a piaci árat, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen, és az országnak legyen elég energiája ősszel és télen.

A kormány a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében felállította már hetekkel ezelőtt a Rezsivédelmi alapot és most újabb döntést hozott: a csökkentett gáz- és áramár augusztustól csak az átlagfogyasztás mértékig marad érvényben. Aki az átlagnál több energiát szeretne fogyasztani, annak a többletet már a magasabb, piaci áron kell fizetnie.

A jelenlegi háborús energiaválságban ugyanis nem fenntartható, hogy korlátlan mennyiségű energia után is a csökkentett legyen az áram és a gáz ára. Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 210 kWh/hó, földgázban 144 m3/hó.

A rezsicsökkentés tehát továbbra is mindenki számára biztosított az átlagfogyasztás erejéig, azon felül a többletfogyasztás után kell csak piaci árat fizetni. A háztartások döntő többségénél (legalább a háromnegyedénél) továbbra is 100%-os marad a rezsicsökkentés, a nagyobb energiafogyasztóknál - a háztartások negyedénél - az átlagfogyasztásig lesz érvényes a rezsicsökkentés. A nagycsaládosoknál továbbra is megmarad a kedvezményes fogyasztási limit, náluk a fogyasztási korlát magasabb, 2329 köbméter és minden gyermek után +300 köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak.

Az átlagfogyasztásig tehát továbbra is mindenki havi közel 159 ezer (évi 1,9 millió) forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel.

Vagyis: a rezsicsökkentés miatt egy átlagfogyasztó ma havonta 7 750 Ft-ot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 Ft lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 Ft, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 Ft lenne.

Átlagfogyasztásig tehát mindenki továbbra is havi 158 694 Ft-ot, évi 1 904 300 Ft-ot spórol a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően.