Augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása

migráns, határ, határvédelem
Vágólapra másolva!
Augusztusban kezdődhet a határvadász egységekbe a toborzás, kiképzésük után, őszre az első egységek fel tudnak állni - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence hozzátette, hogy

18 és 55 év között lehet jelentkezni az egységbe, és vannak alapkövetelmények, például a fizikai állóképességgel kapcsolatban.

Egy rövidebb kiképzés során a határvadászok elsajátítják a déli határ védelméhez szükséges ismereteket, és mivel ezek az egységek szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrség, a kiképzésük is rövidebb időt igényel majd.

Migránsok a magyar határnál Forrás: Magyarország Kormánya

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem önálló, új szervezetről van szó, a határvadász ezred a rendőrség része lesz, annak irányítása alatt végzi majd a munkáját, a tisztek a rendőrök közül kerülnek majd ki.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra,

2020-ban 46 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, tavaly 122 ezer, idén pedig már 125 ezer. Nő az elfogott embercsempészek száma is, tavaly az év első hat hónapjában 445-öt fogtak el, idén már 861-et.


Azt mondta, hogy az Európai Uniónak "esze ágában sincs" megállítani a migrációs hullámot, és az orosz-ukrán háború világgazdasági következményei, mint az energiaár-növekedés és az élelmiszerhiány is növelni fogják az útnak induló illegális migránsok számát.

Rétvári Bence azt is mondta, hogy

nő az embercsempészek agresszivitása, erőszakossága is, a közelmúltban a magyar határtól pár kilométerre embercsempész-bandaháború zajlott a szervezett bűnözői csoportok között az embercsempészpiac felosztása miatt, és a migránsok is erőszakosabbak, megrongálják a kerítést, a kamerákat, a rendőrautókat.

Rétvári Bence szólt arról is, a rendőrségnek az elmúlt években folyamatosan bővültek a feladatai: eredetileg a magyar településeken kellett fenntartaniuk a közrendet, 2015 óta a déli határ védelme is a feladatuk, a háború kitörése óta pedig a keleti határnál látnak el humanitárius feladatokat. Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is fontos a határvadász egység felállítása, hogy a rendőrök fokozatosan vissza tudjanak térni a saját megyéjükbe, településükre, alapfeladatukhoz, a rendfenntartáshoz.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt, ott egyebek között a határvadász egység felállításának politikai támogatottságáról kérdezték. Rétvári Bence kifejtette, hogy a

Felidézte, hogy Szlovéniában a jobboldali kormányt baloldali váltotta, és lebontja a jobboldali kormány által állított kerítést, mert meg akar felelni Brüsszelnek, az ottani elvárásoknak.

- jelentette ki az államtitkár.

Rétvári Bence kiemelte, hogy Magyarország 600 milliárd forintot költött erre és ennek alig másfél százalékát biztosította az Európai Unió, "pedig Európa határát védjük".