Öngyilkos lett a magyar maffialeszámolás elítéltje

Ezzel támadt rá Lakatos Csabára fogathajtóra Tanyi György 1996-ben az ügetőn, Portik Tamás utasítására
Ezzel a fegyverrel támadt rá Lakatos Csabára fogathajtóra Tanyi György 1996-ben az ügetőn, a vád szerint Portik Tamás utasítására
Vágólapra másolva!
A börtönben lett öngyilkos a Lakatos Csaba hajtó ellen elkövetett merényletkísérlet egyik elítéltje, T. József - tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. A férfi az alvilágban jól ismert Tanyi György testvére, aki szintén a Lakatos Csaba elleni támadás miatt töltötte tizenegy éves szabadságvesztését a Magyar Nemzet szerint.
Vágólapra másolva!

A Lakatos Csaba elleni támadás 1996. november 13-án, az esti órákban történt.

Tanyi György négy célzott lövést adott le a Fiumei úti sírkert egyik épülete tetejéről a szomszédos ügetőn tartózkodó férfira.

Tanyi és társai, köztük a két testvére, János és a börtönben öngyilkosságot elkövető József előre megbeszélt szerepe az volt, hogy figyeljenek, amíg Tanyi György meghúzza a ravaszt és segítsenek neki elmenekülni.

Az áldozatot a mintegy 22-24 méterről leadott négy lövésből három találta el. Egy a nyakán, egy az ágyéki csigolyája mellett, egy pedig a bal combjánál. Az életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Ezzel a fegyverrel támadt rá Lakatos Csabára fogathajtóra Tanyi György 1996-ben az ügetőn, a vád szerint Portik Tamás utasítására Forrás: Police.hu

Tanyi Györgyöt előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt ítélték el, testvéreit pedig bűnsegédként. Az az alapügy ítéletéből

nem derült ki, ki állt a támadás hátterében, de az alvilágban régóta suttogtak róla.

A rendőrség közleményben tudatta, hogy Tanyit Portik Tamás bízhatta meg a támadással, ezért őt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével gyanúsították meg. Aztán az ügyészek vádat emeltek ellene.

A Lakatos-ügyben az okozott áttörést, hogy Tanyi György az ítélet után mindent elmondott a rendőröknek ezzel kapcsolatban.

Budapest, 1999. április 28. Egy rendőr leveszi a bilincset Tanyi György kezéről a tárgyalás megkezdése előtt, akit robbanószerrel való visszaélés, csalás, rablás és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Tanyi tanúvallomásában azt mondta, hogy Prisztás József fejbe lövése után egy héttel (ebben az ügyben Portikot, mint felbujtót tizenöt évre ítélték), 1996. november 8-án Portik telefonon felhívta, és egy találkozót beszéltek meg a Városligetben. Az olajmaffiózó ott „kiborulva" közölte vele, hogy rendőrségi információk szerint Lakatos Csaba a Prisztás-gyilkosságnál a kihallgatásán azt mondta a rendőröknek, hogy ő áll a milliárdos vállalkozó likvidálásának hátterében, ezért Tanyinak szegezte a kérdést: megölné-e Lakatos Csabát?

A vallomás szerint Portik a likvidálás megszervezését is rábízta.

Csak annyit kért, hogy minél hamarabb végezzenek a férfivel, akit a megbízó maffiózó besúgónak tartott.

a gyilkossági kísérlet helyszíne a támadás után Forrás: Police.hu

Tanyi elvállalta a munkát, és pár nappal később kiosztotta testvérei között a feladatokat. A történet innentől ismert:

a merénylet végül nem sikerült, Lakatos életben maradt, Tanyi két testvérét pedig igazoltatták és bevitték a rendőrök.

Akkor még kiszabadultak, de 2014-ben végül mindhárom Tanyi fivért letartóztatták. A börtönben öngyilkosságot elkövető T. József a merényletkísérletért nyolc évet kapott, büntetéséből néhány hónap volt hátra.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!