A zsidó állam csak elismerően tud nyilatkozni a magyar kormány cselekedeteiről

Holokauszt Dokumentációs Központ, holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, holokauszt, emlékezés, emléknap, áldozatok
Budapest, 2022. január 27. Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban 2022. január 27-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete volt a Heti TV vendége. 
Vágólapra másolva!

A nagykövet a múlt heti rakétatámadásokról elmondta, egyértelmű tény, hogy a cselekmények mögött Irán, az Iszlám Dzsihád és a Hámász áll. Irán az, amely folyamatosan támogatja a terrorszervezeteket, és magukat a terroristákat is. Az egész akció kiindulópontja az volt, hogy az izraeli biztonsági erők az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét letartóztatták, míg a másikat kénytelenek voltak likvidálni. Erre volt a válasz a Gázából elindított rakéták sorozata. Ám szerencsére a zsidó állam hadserege most is kiválóan teljesített.

Egyértelmű az is,szögezte le a diplomata, hogy a mostani támadássorozattal is az volt a cél, hogy az izraeli állampolgárok szabadságát, szabad mozgását korlátozzák. De az is teljesen világos, hogy a polgárainkat nem lehet hosszabb időre leterelni az óvóhelyekre, a biztonsági szobákba. De az is egyértelmű, Izrael élni akar, és másokat élni hagyni. Természetesen meg kellett hozni számos biztonsági intézkedést, amelyek az izraelieknek nagyon sok kellemetlenséget okoztak, de ennél sokkal súlyosabb problémát jelentettek mindezek annak a 15 ezer gázai palesztinnak, akik minden nap átjárnak Izraelbe dolgozni.

A határok ideiglenes lezárása miatt mindez nem történik meg, érdemes belegondolni abba, hogy mi mindent jelent az átjáró dolgozóknak az, hogy kiesett a jövedelmükből a zárlat ideje alatt az a napi kb. 150 dollár, amit Izraelben keresnek. Azt is látni kell, hogy ezzel a keresettel ezek az emberek nem csak szűkebb, hanem a tágabb családjukat is képesek eltartani, támogatni. Ők azok, akik egészen biztosan nem állnak a terroristák mellé. Most szerencsére tűzszünet van, ami a remények szerint a későbbiek során is fennmarad.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.