Itt az újabb Gyurcsány-fióka: most egy milliárdos kommunista brókert kapott elő a bukott miniszterelnök

HBLF konferencia Jaksity György
Vágólapra másolva!
Ezer szállal kapcsolódott a kádári elnyomó diktatúrához és kapcsolódik Gyurcsány Ferenchez Jaksity György, aki szánalmasan és egyben roppant nevetséges módon egy egyetemi diplomaosztót próbált kihasználni arra, hogy megint baloldali politikusként pozícionálja magát - nyilván nem függetlenül Gyurcsány elvárásaitól. Jaksity befolyásos kommunista családból származik, már egyetemistaként egyengették az útját, így kapcsolatai miatt a rendszerváltás egyik legnagyobb nyertese lett. Eddig háromszor merült fel a neve baloldali miniszterelnök-jelöltként. Első munkahelye a hírhedt Lupis Brókerház volt, ahol frissen végzett egyetemistaként igazgató lett. Közvetlenül a csőd előtt menekült el a cégből, melynek tulajdonosát jogerősen csalásért ítélték el. A gyanús körülmények között milliárdossá lett budapesti Gyurcsány-fióka, Mártha Imre után itt van a bukott miniszterelnök újabb embere.
Vágólapra másolva!

Napok alatt a baloldali propagandamédia sztárja lett Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, miután a Corvinus Egyetem diplomaosztó rendezvényén teljesen nevetséges módon támadta a kormányt.

Jaksity neve már többször felmerült baloldali miniszterelnök-jelölti castingokon. Leginkább 2009-ben került ez előtérbe, amikor a lemondott Gyurcsány strómant keresett magának és Surányi György nem vállalta. Azonban Jaksity is elutasította a mélyponton lévő baloldalt, maradt a pénzgyűjtésnél. Amúgy 2004-ben és 2017-ben is felmerült a neve, de akkor sem vállalta.

Jaksity György háromszor lehetett volna baloldali kormányfőjelölt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Belgrádi gyerekkor

Az 1967-ben született, közgazdász végzettségű Jaksity György az általa 1993-ben alapított Concorde Értékpapír Rt. oldalán olvasható bemutatkozása szerint 1990-ben részt vett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) megalapításában, 2002-től 2004-ig a tőzsde elnöke, korábban az Európai Befektetés-Elemzők Egyesületei Szövetségének (EFFAS) igazgatóságának tagja is volt. A cég operatív vezetésétől 2010-ben visszavonult, ám az Igazgatóság elnökeként továbbra is részt vesz a Concorde irányításában - írta róla a Mandiner.

Ahogy életrajzi adataiból is kiderült, Jaksity a rendszerváltás idején jókor volt jó helyen - de ezt nem a véletlennek, hanem kommunista családi múltjának köszönheti.

Felhőtlen gyerekkort tudhat maga mögött, amelynek egy részét Josip Broz Tito Jugoszláviájában töltötte. Ennek okáról nem beszélt az interjúiban, talán nem véletlenül: a család ugyanis idősebb Jaksity György diplomáciai kiküldetése miatt élt öt évig Belgrádban.

A fiatalabb Jaksity itt szerbül, oroszul, sőt, angolul is tanult. Jaksity - vélhetően saját maga által szerkesztett - Wikipédia-oldalán sem esik szó apjáról.

Pedig sokat köszönhet neki: a jugoszláviai kiküldetés után a Minisztertanácsba került, ahol a gazdasági miniszterelnök-helyettes Medgyessy Péter bizalmi embere lett.

Fia karrierjét Hardy Ilona egyengette. Erre úgy emlékezett vissza, hogy már harmadéves egyetemi hallgatóként lelkesen dolgozott a BÉT előfutáraként számontartott Értékpapír Kereskedelmi Titkárságon Hardy mellett. A kommunista családi múlt nélkül ez nehezen jöhetett volna össze.

Jaksity nem tartozott a rendszerváltás vesztesei közé Fotó: Polyák Attila - Origo

A KISZ-csúcstitkár mentoráltja

A rendszerváltás után az üzleti szférában szép karriert befutó Hardy Ilonáról érdemes tudni, hogy fiatalon még nem volt akkora híve a piacgazdaságnak. Sőt. Akkoriban inkább a kommunizmust tartotta a legnagyszerűbb rendszernek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy

a Dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium „KlSZ-csúcstitkárává" küzdötte fel magát.

Aktivista pályafutását Hardy az ELTE jogi karán is folytatta, sőt 1975-ben bekerült az egyetem KISZ-vezetőségébe, olyanokkal együtt, mint a baloldali kormányok alatt több miniszteri posztot is betöltő Draskovics Tibor.

Másokkal ellentétben sem Hardy, sem Jaksity nem lett a rendszerváltás vesztese, ehelyett folyamatosan növelték befolyásukat és vagyonukat.

Ezt az „építkezést" az sem törte meg, hogy Jaksity 1991-ben elemzőként csatlakozott a pár éven belül csődbe jutó első magyarországi magántulajdonú brókercéghez, a Lupis Brókerházhoz, sőt, ott igazgató lett.

Hogy milyen tanácsokkal láthatta el a cégvezetést, nem tudni, de az már tudható, hogy a Lupis állami vállalatokkal kötött szerződést, azonban a rá bízott pénzzel a korabeli beszámolók szerint hazardírozni kezdett, amely hamisításba és csalásba torkollt. A brókerház hárommilliárd forinttal károsította meg befektetőit.

Mindezekért a cég vezetője, Lupis József jogerősen végül hatéves börtönt kapott. Nehezen képzelhető el, hogy ebből egy nem totálisan alkalmatlan igazgató hogy nem vett észre semmit. Márpedig Jaksity állítólag nem tudott semmiről.

Mégis időben elmenekült a cégből, megalapítva a Concorde-ot, amely azóta alaposan kinőtte magát. A cég saját tőkéje a kezdeti 50 millió forintról 2000-re már kétmilliárdra emelkedett. A Corvinuson szociális érzékenységéről is értekező Jaksity cégét a válság sem rendítette meg, más brókercégekhez hasonlóan hatalmas bevételre tett szert ezalatt.

Bajnai pártjában is megfordult Jaksity Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Csak az Orbán-kormányokat szidta

Jaksity közéleti aktivitása 2010 után futott fel, amikor az Orbán-kormány először rendelkezett kétharmaddal. 2011-ben azt írta, hogy keserves évtized előtt áll Magyarország. Jóslata finoman szólva nem jött be. 2013-ban pedig gyászos helyzetben lévő gazdaságról beszélt. Ezen megszólalásokban az az érdekes, hogy ilyeneket nem tett sem a Horn-, sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsányok-kormányok idején, pedig akkor lényegesen rosszabb helyzetben volt, mint az Orbán-kormányok időszakában. Jaksityről később pedig azt írták, hogy segítette a volt indexesek blogjának létrehozását, de ezt nem erősítette meg.

Jaksity nem meglepő módon Bajnai Gordon Együtt 2014 nevezetű pártja körül is ott volt. Az Együtt 2014, illetve a Haza és Haladás Alapítvány gazdasági vitaanyagát ismertető 2013 februári rendezvényen felszólalt Chikán Attila, Jaksity György és Pete Péter is, mindannyian a bizalom helyreállítását jelölték meg az egyik legfontosabb feladatként, és mindhárman bírálták az Orbán-kormány politikáját. Jaksity úgy fogalmazott, 2010 óta "az unortodox tündérmese szemtanúi és szenvedő alanyai vagyunk".

Mint ismeretes, negatív jóslatai soha nem jöttek be, az Orbán-kormány szárnyaló pályára állította a magyar gazdaságot.