Szlávik János: Az oltás nem a fertőzés elkerülésére van

SZLÁVIK János Koronavírus - Elkezdődött az oltás Budapesten
Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Vágólapra másolva!
Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a különböző vírusokról.
Vágólapra másolva!

A főorvos legelőször az egyre inkább elterjedőben lévő fertőző májgyulladásról fejtette ki véleményét. Mint elmondta, a hepatitis A variánsa 1945 után volt jelen erőteljesebben, leginkább a gyerekeknél, náluk egy rövid ideig tartó betegséget okozott. A higiénia fejlődésével később ez visszaszorult, ráadásul kötelező védőoltás is megjelent ellene. Most azonban a hepatitis B kezdett megjelenni, elsősorban a fiataloknál, valamint azoknál, akik sűrűbben cserélgetik partnereiket. A szakember szerint ettől a verziótól sem kell megijedni, ráadásul ez ellen kérhető védőoltás, ami akár tíz éven keresztül is védettséget ad.

Szlávik János beszélt a szintén megjelent nyugat-nílusi lázról, amit elsősorban madarak, költöző madarak, és a szúnyogok terjesztenek. Mint megjegyezte, a jelek azt mutatják, hogy a szúnyogok révén egyre északabbra tűnik fel ez a betegség, de szerencsére, akik megkapják, azoknak a 90 százaléka tünetmentes, 8 százalékuknál enyhébb, míg alig 2 százalékuknál súlyosabb, de nem életveszélyes tünetek tapasztalhatók.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.