Benyújtotta a kormány a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó törvénymódosítások első csomagját

Megalakult az ötödik Orbán-kormány  VARGA Mihály; PINTÉR Sándor; NAGY Márton; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; NAVRACSICS Tibor; NAGY István; ROGÁN Antal; LÁZÁR János; CSÁK János; GULYÁS Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter; VARGA Judit; PALKOVICS László
Budapest, 2022. május 24. Az új kormány tagjai esküt tesznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j8), Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter (j9), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b5), Varga Mihály pénzügyminiszter (b4), Nagy István agrárminiszter (b3), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (b2), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j7), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j6), Varga Judit igazságügyi miniszter (j5), Pintér Sándor belügyminiszter (j4), Csák János kulturális és innovációs miniszter (j3), Lázár János építési és beruházási miniszter (j2) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j). MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések után benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó jogszabály-módosítások első csomagját hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, a parlament honlapján olvasható törvénycsomag, amelynek előadója Varga Judit igazságügyi miniszter, az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) történő pénzügyőri együttműködéssel függ össze, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja.

Az általános indoklás szerint az európai uniós csatlakozással összefüggő törvény módosítása megteremti a pénzügyőri intézkedés igénybevételének feltételeit. Ezzel összefüggően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosításával pénzügyőri feladattá válna az OLAF vizsgálata helyszíni ellenőrzésének támogatása.

Egy új fejezetben szerepelnek a pénzügyőri intézkedésekre vonatkozó speciális szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak.


Többi között az is szerepel a javaslatban, hogy a pénzügyőrök helyszínbiztosítással támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak az esetleges tettleges ellenszegüléssel szemben.

Emellett a törvénymódosítás visszatartó erejű, egymillió forintos közigazgatási bírság kiszabását is lehetővé teszi a NAV-nak, ha valaki nem tesz eleget együttműködési kötelezettségnek.

A javaslat arra is irányul, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál a közbeszerzések, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok kiegészítése megerősítse a szervezetek működésére vonatkozó olyan alapvető követelményeket, mint az integritás, valamint az átlátható és tisztességes szerződéskötési eljárások alkalmazása.

Emellett pontosítják benne a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat is, kiegészítve a 2018-as uniós költségvetési rendelettel és az Európai Bizottság ahhoz kapcsolódó iránymutatásával összhangban álló összeférhetetlenségi szabályok törvényi szintű megfogalmazásával - áll a törvénymódosítás indoklásában.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány vállalásait tartalmazó törvénymódosítási javaslatokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.