Egymillió eurós kártérítésre számíthatnak a veronai buszbaleset halálos áldozatainak családjai

Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai buszbaleset, Verona, buszbaleset, busz, kiégett, kiégett busz, helyszín, baleset helyszíne
Vágólapra másolva!
2017. január 20-án a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai éppen hazafelé tartottak az olaszországi sítúráról, amikor a veronai autópályán a jármű a szalagkorlátnak hajtott, majd egy hídpillérnek ütközött és lángba borult. A buszon a két sofőrrel együtt összesen 56-an utaztak. 18-an meghaltak, és sokan megsérültek. A tragédia idején a volán mögött az a V. János ült, akit várhatóan október végén szállítanak Olaszországba, hogy megkezdje a jogerősen kiszabott börtönbüntetése letöltését.
Vágólapra másolva!

Ugyan V. Jánost már elítélték, az ügynek még mindig nincs vége, hiszen az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még mindig folyamatban van. Ha az is lezárul, akkor tudnak majd az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek kártérítést követelni.

A folyamat végén azt is megállapítják, hogy a tragédiáért milyen arányban felelős V. János, illetve az autópálya – magyarázta a Borsnak az egyik áldozat nagybátyja, aki hozzátette: a bíróság személyre szabottan fogja megállapítani a kártérítés mértékét.

Ugyanazon elhunyt után természetesen többen is kapnak pénzt.

Teljesen máshogy kezelik azt, aki a gyermekét, az unokáját, a testvérét, vagy éppen a szülőjét vagy házastársát veszítette el, mint ahogy azt is figyelembe veszik, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy például több gyermekének egyike.

18-an meghaltak és sokan megsérültek a balesetben Forrás: AFP/Handout

Ha az érintettek a buszvezetővel szemben is érvényesíteni kívánják majd a kártérítési igényüket, akkor itthon kell polgári peres eljárást indítaniuk.

Massimiliano Scaringella, olaszországi ügyvéd a lapnak azt mondta, hogy

az olasz gyakorlat szerint a hozzátartozóknak egymillió euró kártérítést ítélhet meg a bíróság.

A kártérítéstől külön kezelendő a biztosítási összeg. Azt az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek már egy évvel ezelőtt megkapták, összességében mintegy 1,8 milliárd forintot.