Ez nem egy végleges helyzet, a magyar kormány mindenben együttműködik az Európai Bizottsággal

ZELENSZKA, Olena; VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir Strasbourg, 2022. szeptember 14.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna helyzetével foglalkozó ülésen az Európai Parlament strasbourgi épületében 2022. szeptemb
Strasbourg, 2022. szeptember 14. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna helyzetével foglalkozó ülésen az Európai Parlament strasbourgi épületében 2022. szeptember 14-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka is részt vesz az ülésen. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Brüsszel a mai napon november 19-ig adott időt arra a magyar kormánynak, hogy elkerülje az EU-s pénzek harmadának a befagyasztását. Miközben az Európai Bizottság javasolta a pénzelvonást, időt is adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülje a források elvesztését. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója elemezte az Origónak a legújabb fejleményeket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság javasolta a büntetést, de közben időt adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását – jelentette be Twitteren Johanees Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa. Közleménye szerint Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának (összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak) a befagyasztását javasolta.

Bizottság november 19-ig adott határidőt a magyar kormánynak Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A Bizottság november 19-ig adott határidőt a magyar kormánynak, így addig várnak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat és lezárulhat a vita Brüsszel és Magyarország között. A Bizottságnak szeptember 22-ig kell válaszolnia a magyar kormány eddigi felajánlására.

Ez csak egy javaslat, nem végleges helyzet

Ez csak egy javaslat, amit az Európai Bizottság tett, tehát még van idő a megegyezésre - mondta az Origo kérdésére Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiszelly elmondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a pénz megérkezzen Magyarországra, mert ez az országnak jár.

– mondta Kiszelly.

Hozzátette, hogy ez csak egy javaslat, amiről az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők tanácsának kell döntenie.

Igazából Brüsszel arra akar garanciát, hogy az uniós pénzek felhasználását jobban ellenőrzik Magyarországon. A kormány ebben teljes mértékben együttműködő, hiszen ezt Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta az újjáépítési alapról, illetve a hétéves költségvetésről döntő, 2021-es uniós csúcson.- mondta a szakember.

Kiszelly Zoltán elmondta, hogy tavaly ez a döntés megszületett és ezt Magyarország is támogatta. Ennek a döntésnek a megvalósításáról volt szakmai vita, és ezt a vitát az Európai Bizottság és Magyarország most rendezi. Ennek keretében jelennek meg ezek a magyar törvényjavaslatok, és ezeket vizsgálja meg a bizottság novemberig. Hogyha úgy ítélik meg Brüsszelben, hogy a magyar kormány jó javaslatokat tett és azokat megvalósítja, a további tárgyalások eredményeként vagy visszavonják a pénz megvonásáról szóló javaslatot, vagy azt nem bocsátják szavazásra - tette hozzá.

- zárta elemzését Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.