Miért és kik finanszírozták külföldről a Márki-Zay vezette baloldal kampányát?

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
A bennfentesség és tényfeltárás álcájába bújt "leleplező írás" jelent meg Márki-Zay Péter és a baloldal 2022-es kampányáról egy baloldali propagandalapban. Bár néhány részletet megmutatnak a cikkben, a legfontosabb kérdésre, hogy miért, kik, és pontosan mennyiből finanszírozták a baloldali kampányt, arra nincsen válasz. Arra sincs válasz továbbra sem, hogy az amerikai baloldali demokrata párthoz köthető körök mit kértek a baloldaltól a milliárdokért cserébe. A cikkben igazából sok újdonság nincsen, mivel azt már korábban tudtuk, hogy a 2022-es baloldali kampányban központi szerepet játszott a Bajnai-klán, tehát azok a személyek, akik szorosan kötődnek a bukott baloldali kormányfőhöz és Gyurcsányhoz. Valójában ez lehetett a cikk valódi célja: elterelni a figyelmet Gyurcsány Ferencről, a baloldal vezetőjéről.  A kampányfinanszírozási ügy a hatóságoknál folytatódik, mivel rengeteg kérdés merült fel annak jogszerűségével kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Tényfeltárónak látszó írás jelent meg egy baloldali propagandaoldalon arról, hogyan, kik és miért finanszírozták Márki-Zay Péter és a teljes baloldal kampányát a 2022-es választáson. Nem véletlenül használom a "látszó" szót, mivel a cikkben szereplő elemek jó része már bőven 2022 előtt ismert volt, így a Bajnai Gordon, bukott kormányfő és Ficsor Ádám alapította Datadat szerepe, valamint a különféle, magukat függetlennek beállító, valójában Soros György által fizetett szervezetek tevékenysége.

Továbbra sem tudjuk, hogy kik és miért finanszírozták Márki-Zay és a teljes baloldal kampányát Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Érdekes időzítés

Miért is jelent meg most ez az írás? Ennek a legfőbb oka, hogy a több mint egy hónapja kirobbant botrány a baloldal számára is kezd egyre kínosabb lenni, ráadásul már a rendőrség is nyomoz az ügyben pénzmosás és sikkasztás miatt. A botrány lényege, hogy Márki-Zay egy podcast adásban azt mondta, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom a kampány utolsó számláit egy több száz millió forintos külföldi adományból fizette ki. Az adományozó az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet, amelynek ügyvezetője Karácsony Gergely főtanácsadója, Korányi Dávid volt. Korányi egyébként a Bajnai-kormány korábbi államtitkára, a volt kormányfő egyik fontos embere.

Az írás egyik legfontosabb része az lenne, hogy megtudjuk, pontosan kik és miért finanszírozták a hazai baloldal kampányát. Az már korábban világos volt, hogy a Korányi vezette Action for Democracy ezer szálon kötődik Soros György és az amerikai Demokrata Párt embereihez. Azonban az továbbra is homályban marad, hogy az Action for Democracy honnan szerzett pénzt arra, hogy Márki-Zayékat támogassák.

Soros György "civiljei" is felbukantak a Márki-Zayt támogató háttérszervezet mögött Forrás: MTI

Hivatalosan 1,8 milliárd forintot juttatott el a szervezet Márkiékhoz, de azt, hogy ezt az 1,8 milliárdot, honnan sikerült összeszedni, és esetlegesen az adományozók mit kértek cserébe, arról sajnos továbbra sem tudunk konkrétan semmit. Persze annyit megtudunk, hogy offshore-cégek lehetnek az adományozók, de ott sem a cégvezetők, sem a tulajdonosok neveit nem tudjuk.

Rögzítsük tehát, hogy Márki-Zay és a hazai baloldal olyan pénzeket folyatott be a kampányába 2022-ben, amelynek az eredetéről semmit sem tudunk.

Nemcsak a pénz eredetét nem tudjuk, hanem azt sem, hogy ezek esetleg magánvagyonokból - baloldali milliárdosoktól, oligarcháktól - jöttek, vagy esetleg valamilyen más állam költségvetéséből. Fontos, hogy amíg ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, addig érdemes fenntartással kezelni Márki-Zay korrupcióellenes kijelentéseit, amelyekkel általában a kormányt szokta támadni.

Középpontban a Bajnai-klán

De nézzük tovább a részleteket! A "leleplező írásban" nem meglepő módon Bajnai Gordon neve is előkerül. Bajnainak a kezdetektől fogva nagyon jó nyugati kapcsolatai voltak. 2012-ben, amikor ismételten kormányfővé próbálta választatni magát, akkor nagyon komoly nyugati segítséget kapott ahhoz, hogy a személyét elsőként "lenyomják" a baloldal torkán. Mindent bevetettek a segítői, a közvélemény-kutatások meghamisításán keresztül egészen egy időközi választásba való beavatkozásig. Bajnai azonban végül elbukott, többek között azért is, mert a magyar társadalom számára elfogadhatatlan volt, hogy egy kívülről irányított személy legyen a kormányfő.

Bajnai régóta az amerikaiak "kedvence" Forrás: Facebook

A csúfos bukás ellenére Bajnai nem távolodott el a politika hátországától, és

már a 2019 -es önkormányzati kampányban komoly anyagi segítséget adott a baloldalnak, köztük Karácsony Gergelynek is.

Pontosan itt ér össze Korányi és Bajnai tevékenysége. Nem meglepő módon Bajnai nem beszélt a 24-nek a valós szerepéről a mostani és a korábbi kampányokban, ezt nem is lehet tőle elvárni, de az mindenképpen árulkodó, hogy őt is meg kellett szólaltatni a cikkben legalább azért, hogy nem túl acélos "cáfolatát" elmondja a pénzfelhajtói szerepéről.

Az ismeretlen amerikai, Bajnai-, Karácsony- és a Korányi-vonal azért fontos, mert talán így lehet megérteni azt, hogy Budapest főpolgármestere miért lépett vissza Márki-Zay javára. Értelemszerűen a cikkben erről sem tudunk meg konkrétan semmit, talán az lehet a háttérben, hogy Bajnai és a mögötte álló ismeretlen hátterű amerikai finanszírozók számára Márki-Zay jobb választásnak tűnt arra, hogy legyőzzék a Fideszt. Ez a számítás azonban nem jött be, amit egyébként szomorkásan Bajnai is elismert.

Márki-Zay többször nem mondott igazat

Korányi valós szerepét is megpróbálta elmosni a propagandalap írása. Azonban Korányi, mivel a Bajnai-kormány államtitkára volt, gyakorlatilag 2010 óta az egyik kulcsfontosságú baloldali háttérember.

Márki-Zay szerint Korányi csak 2022-ben tűnt fel, azonban ezen állítását mindenképpen valótlannak minősíthetjük, hiszen nagyon befolyásos háttéremberről van szó, aki már a 2019-es önkormányzati választásban is szerepet játszott.

Sokatmondó az is, hogy Korányi még a baloldali propagandalapnak sem mert nyilatkozni az egész finanszírozási rendszerről, és saját szerepéről.

Szinte a teljes baloldali kampányt Amerikából finanszírozták? Fotó: Koncz Márton - Origo

Természetesen Márki-Zay azt mondta, hogy semmit sem kértek a pénzért cserébe a finanszírozók. Ezt nem könnyű elhinni főleg annak fényében, hogy a baloldal a 2022-es kampány során pont ugyanazt mondta, mint az amerikai Demokrata Párt: illegális bevándorlók beengedése az országba, Ukrajna feltételek nélküli támogatása, valamint minden jogi akadály lebontása az agresszív LMBTQ-propaganda előtt.

Még ennél is nevetségesebb, hogy Márki-Zay elmondása szerint a "háborúellenességet" pártolták a tengerentúlról.

Ez nyilvánvaló hazugság, mivel a demokraták a kezdetektől fogva teljes mellszélességgel kiálltak Ukrajna felfegyverzése mellett már jóval az orosz támadás előtt. Bár Márki-Zay azt is próbálta bizonygatni, hogy az egész finanszírozási forma jogszerű volt, és "ezen jogászok dolgoztak", a hatóságok már elindították a nyomozást, és az egész ügylet jogszerűségéről akkor tudunk majd nyilatkozni, ha minden folyamatban lévő vizsgálat lezárult.

"Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát"

Összességében bár egy tényfeltáró, és bennfentes írás látszatát kelti a 24 cikke, de a valóságban inkább arról van szó, hogy megpróbálják a botrányt elkenni, főleg annak az aspektusát, hogy

a több milliárd forintért cserébe, mit is kérhettek az ismeretlen, offshore-hátterű finanszírozók.

A tisztánlátást az is nehezíti, hogy a cikkben rengeteg név, cégnév szerepel szinte átláthatatlan sorrendben. Az egyszeri olvasó ebben könnyen elveszik, és talán csak annyi marad meg neki, hogy végülis itt jogsértés nem történt, és mindennek az érzetét erősítik a meseszerű elemek, kiegészítve Márki-Zay valótlan állításaival, amit nem tesznek helyre.

Biden és a Demokraták számára fontos lett volna a magyar jobboldali kormány megbuktatása Forrás: MTI/Beliczay László

Az elmúlt hetekben kialakult botrány már az Országgyűlésig is eljutott, ahol Orbán Viktor szeptember 26-án úgy fogalmazott,