Orbán Viktor: Ha a szankcióknak vége, az infláció is csökkenni fog

ORBÁN Viktor,  Országgyűlés, Orbán Viktor,  Orbán Viktor miniszterelnök, Parlament, 2022.09.26.
Budapest, 2022. szeptember 26. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem lesz online oktatás, és a kormány tervei között szerepel, hogy 30 éves korig szja-mentességet kaphatnak azok, akik 30 éves korukig vállalnak egy gyermeket - többek között erről is beszélt Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. A kormányfő közölte, hogy ha a brüsszeli szankciós politika véget ér, akkor az infláció is csökkenni fog. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Kálmán Olgának (DK) azt válaszolta, hogy az élelmiszerár-emelkedésnek akkor lesz vége, ha vége lesz a szankcióknak. "Ön egy olyan párt képviselője, amelynek kormányzása alatt 1,1 millió deviza-jelzáloghitel volt, ezek tönkretették az embereket. Óvatosabban rója fel a forint gyengeségét a kormánynak, mert ez a kormány takarította el ezt a devizaadós-válságot". A kormányfő rámutatott arra is, hogy a dollár erősödése miatt gyengül a forint.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét.

Önök továbbra is maradjanak az árnyékban - javasolta Orbán Viktor a DK-s képviselőnek.

Minden magyar család 181 ezer forintig megkapja a támogatást

Orbán Viktor Molnár Zsoltnak (MSZP) azt válaszolta a villamosenergia-árakkal kapcsolatban, hogy a baloldal támogassa a Paks1 üzemidő-hosszabbítását és Paks2 megépítését.

A Paks1 által termelt áramot azért nem tudjuk önköltségen adni, mert nem csak a háztartásokat szolgálja ki. Ha megépül Paks2, akkor lehet önköltségen adni az áramot. Minden magyar család 181 ezer forintos mértékig megkapja a támogatást a kormánytól havi szinten az energiaszámlákon keresztül - tette hozzá.

Orbán Viktor újabb családpolitikai lépésekről beszélt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor Lukács Lászlónak (Jobbik) azt válaszolta, hogy a magyar vállalkozásoknak három eszközzel segít a kormány: indul egy 200 milliárdos vállalkozástámogatási program az energiaszámlák kifizetésére és beruházások támogatására. Ezek a vállalkozások energiaintenzívek kellenek, hogy legyenek, és a termelőszektorban kellenek, hogy legyenek - tette hozzá. A kormányfő kiemelte, hogy lesz gyármentő program, itt egyénileg tárgyalnak majd a cégekkel.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Covid óta 2040 milliárd forint támogatás ment a vállalatoknak, és ebből 1600 milliárd a kkv-knak.

Orbán Viktor: Brüsszel miatt nem lehetett ilyen szerződést kötni

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta:

A miniszterelnök közölte, most jóval kisebb jutalékot kell fizetni a hosszú távú szerződésben, mint a Horn-kormány idejében. A kormányfő arról is beszélt,

értékeljük és becsüljük meg, hogy havonta 181 ezer forintos energiatámogatást tud adni minden magyar családnak a rezsicsökkentés révén,

és ezzel a támogatási mértékkel elviselhető állapotok vannak.

Orbán Viktor Dúró Dórának (Mi Hazánk) azt válaszolta, hogy idén 670 milliárd forintnyi szja-t fizettek vissza a családoknak. Ha az inflációhoz kötnénk a különféle támogatásokat, akkor most az államcsődöt jelentene.

A nyugdíjat az inflációhoz kötjük, de ennél többet most nem tudunk vállalni

- mondta a kormányfő. Online oktatás nem lesz - hangsúlyozta. A demográfiai kérdésről azt mondta, hogy sok minden történt az elmúlt 12 évben, de áttörést nem sikerült elérni, ezért decemberben újabb családpolitikai lépések jöhetnek.

30 éves korig jöhet az szja-mentességet gyermekvállalás esetén

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családtámogatási elemekből semmit sem vettek el a mostani helyzetben sem.

Példaként említette, hogy szja-mentesség jöhet azoknak 25 éves kor után, akik 30 éves korig vállalnak egy gyermeket - jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktor Kanász-Nagy Máténak (LMP) azt válaszolta, a Vodafone megvásárlását nem állítaná szembe más területekkel. Egyelőre nem dőlt el a szélenergia hasznosításának a jövője Magyarországon. Atomenergia nélkül nem tudjuk megoldani Magyarország energiaellátását - mondta a kormányfő.

A 16 ezer milliárd forintos energiarendszer-modernizálás is része a kormány terveinek, és ez nagyrészt a hálózat modernizálását jelenti

- tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy folyamatosan elemzik a már működő szélturbinák eredményeit. A viták is erről szólnak.

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, egész Európában a legmagasabb támogatást az energiaárakon keresztül a magyar családok kapják. A kormányfő közölte, hogy minden tanácsot meghallgatott, csak azt sajnálja, hogy amikor kormányon voltak, akkor nem ezt tették. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amikor Gyurcsányék kormányoztak, akkor elvették a 13. havi fizetést és a 13. havi nyugdíjat.