Így csökkentette az energiafüggőséget az Orbán-kormány

ORBÁN Viktor, ORBÁN Viktor,  Országgyűlés, Orbán Viktor,  Orbán Viktor miniszterelnök, Parlament, 2022.09.26.
Budapest, 2022. szeptember 26. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években az Orbán-kormány több olyan stratégiai lépést tett, amelyek megerősítették Magyarország önállóságát az energetikában. Az ország kiszolgáltatottsága a korábbi baloldali kormányok idején nőtt meg.
Vágólapra másolva!

Politikai ellenfelei sokszor vádolják az Orbán-kormányt azzal, hogy 2010 óta nem tett semmit Magyarország energiakitettségének csökkentéséért – ez az állítás egyszerűen hazugság.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben cáfolta a baloldal hazugságait Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben három stratégiai lépést is megemlített: a kabinet visszavásárolta az oroszoknak eladott 25 százaléknyi Mol-részvényt, visszaszerezte a gáztárolókat, ráadásul 2010-hez képest kettő helyett már hat interkonnektor áll rendelkezésre.

Mint a Magyar Nemzet felidézte, Orbán Viktor 2011 május végén jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól.

– nyilatkozta akkor.

Jelentős fejlemény volt a gáztárolók visszavásárlása is, amelyek szintén a szocialista–liberális kormányok idején kerültek külföldi kézbe. Az E.ON 2013 márciusában írta alá a magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemeltetésébe került a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti földgáztároló.

Orbán Viktor erről annak idején azt mondta: a jövőben az E.ON helyett Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.

Arról is beszélt, hogy minél több eszköze van az országnak, annál több lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére.

Magyarország földgázvezeték-térképe Forrás: FGSZ

A harmadik felidézett lépés részeként az elmúlt évtizedben Szlovénia kivételével minden szomszédos ország felé kiépültek a kétirányú szállításra alkalmas földgázvezetékek.

Magyarország természetesen – sok más európai országhoz hasonlóan – még e stratégiai lépések ellenére is rászorul az orosz energiahordozókra. Ezért is hibás az a brüsszeli szankciós politika, amely az orosz energia árát emeli meg, azt ugyanis az állampolgároknak kell megfizetniük.