Spanyolország
ÉLŐ
Horvátország

Szegi mellett a korábbi adóparadicsom, Újlengyel is vonzotta Gyurcsányék körét

Dobrev Klára; GYURCSÁNY Ferenc; Gyurcsány Anna kézen fogva Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus családja politikus felesége szavazás SZEMÉLY TÁRGY választási plakát
Budapest, 2018. április 8. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára, miután szavaztak a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. A háttérben a házaspár gyermeke, Gyurcsány Anna. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Összesen több mint 160 millió forint értékben szerződött a Gyurcsány-párt 2018 és 2020 között olyan, ma már felszámolás alatt álló cégekkel, amelyek a magyar adóparadicsomként ismert Újlengyelben voltak bejegyezve. Gyurcsányék kistelepülésekről rendeltek közösségi média-tanácsadást – írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Nem a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegi az egyetlen vidéki kistelepülés, amelyhez köze van Gyurcsány Ferenc pártjának. Amellett ugyanis, hogy a Gyurcsány-párt EP-képviselői kifizetőhelye a zempléni kis faluban van, a pártnak több céges partnere is meglehetősen eldugott helyszínekhez köthető.

Az osztrák határnál található, kevesebb mint négyszáz lelkes Und községben van bejegyezve például a Marketing and Analytics Kft., amely ma ugyan már felszámolás alatt áll, de 2019-ben és 2020-ban is zsíros tanácsadói szerződéseket kötött a Demokratikus Koalícióval közösségi média-tanácsadás címszó alatt.

Ebben a két évben az Országgyűlés Hivatala által közzétett szerződések szerint összesen több mint 110 millió forintot fizettek ki a cégnek Gyurcsányék.

A Marketing and Analytics Kft. tulajdonosa a miskolci illetőségű Suga Gábor Patrik, aki összesen kilenc céghez kötődik, amelyek székhelye Undon van. A Gyurcsány-párttal szerződő Marketing and Analytics Kft. korábban a Pest megyei Újlengyelben volt bejegyezve, amely adóparadicsomnak számított régebben, mivel a település abból tett szert bevételre, hogy nem vetett ki iparűzési adót, hanem az emiatt papíron odaözönlő cégektől befolyó irodabérletekből és gépjárműadóból szerzett pénzt.

A DatAdat tisztségviselőjeként és az Ezalényeg kiadójának üzlettársaként is felbukkanó Molnár István az offshore-botrányban szereplő egyik cég magyarországi képviselője.

Gyurcsány Ferenc és felesége Forrás: MTI/Illyés Tibor

Több cég, mint ahány lakos

Így fordulhatott elő, hogy több cég volt bejegyezve Újlengyelben, mint ahány lakosa volt a településnek. Sőt, akadt olyan telek is, amely mintegy ezer cég székhelyéül szolgált egyszerre.

A Gyurcsány Ferenc pártjának megbízásait elnyerő Marketing and Analytics Kft. székhelyének címére is számtalan céget jelentettek be. Így a felszámolás alatt álló, több mint 100 millió forintos adótartozást felhalmozó FerWolf Team Kft.-t is, amelynek szintén Suga Gábor Patrik volt a tulajdonosa.

A FerWolf Team Kft. egyébként korábban SGP Analytics Kft. néven szerepelt a cégnyilvántartásban, és szintén kapott megbízásokat a Demokratikus Koalíciótól: összesen több mint 50 millió forintot fizettek ki Gyurcsányék ennek a vállalkozásnak 2018-ban és 2019-ben közösségi média-tanácsadásért.

Ismert, a héten derült rá fény, hogy egy borsodi kis faluban, Szegiben van a Gyurcsány-párt EP-képviselőinek kifizetőhelye.

Az is nyilvánosságra került, hogy ennek a cégnek a székhelyén bukkantak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozó munkatársai a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional Kft. könyvelésére.

A Magyar Nemzet ráadásul közölte azt is, hogy a Gyurcsány-párt-közeli Ezalényeg nevű álhírportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a könyvelését is Szegiben végzik, hiszen a cégnek ugyanaz a rejtélyes szerencsi nő, Tóth Józsefné a könyvelője, mint a DatAdatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről