Dollárbaloldal: így hazudozott össze-vissza Márki-Zay Péter az Amerikából kapott milliárdokról

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
A tiltott kampányfinanszírozás tulajdonképpeni beismerésétől a totális tagadásig jutott Márki-Zay Péter az Amerikából a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkező milliárdos nagyságrendű támogatás sorsát illetően. A politikus kezdetben még egyetlen közös zsákot emlegetett, ahonnan minden felmerülő költséget kifizettek. Később árnyaltabbá vált a kép, a végén pedig már oda jutott, hogy az MMM számlájáról nem kerülhetett pénz a baloldali pártokhoz. Gyurcsány jelöltje, Márki-Zay Péter a támogatásért cserébe megígérte, hogy minden szankciót meg fognak szavazni és a drágább, nyugati olajat fogják vásárolni.
Vágólapra másolva!

Augusztusban robbant a botrány. Máki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében vagy elszólta magát, vagy tudatosan tett említést arról, hogy a baloldalhoz Amerikából hatalmas összegek áramlottak a választási kampány idején és még azt követően is.

Márki-Zay Péter Fotó: Polyák Attila - Origo

– Még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. (A választás április 3-án volt – a szerk.) Ennek a segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit – fogalmazott a politikus. Ekkor említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy (AFD) nevű szervezeten keresztül. Az AFD vezetője pedig nem más, mint Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egykori, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Korányi Dávid.

A nyilatkozat után a volt kormányfőjelöltet folyamatosan a tengeren túlról érkező dollárokról faggatták, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a politikai pártok nem fogadhatnak el külföldi pénzeket.

A Mediaworks ekkor vette elő azt a még májusban adott interjút, amelyben Márki-Zay Péter az Action for Democracy és az amerikai támogatás említése nélkül a kampánypénzek felhasználásáról beszélt. Az interjúban az egykori miniszterelnök-jelölt a következőket mondta: „Volt egy központi pénzügyi csapat, az összes pénz bement egy nagy zsákba, egy számlára, és abból mentek a kifizetések. Hogy most melyik, fillérre pontosan, (...) azt lehetetlen megmondani. Azt lehet megmondani, hogy azt a hárommilliárdot mire használtuk fel, vagy az abból ránk jutó nem tudom egymilliárdos részt. Azokat a számlákat kutatásra, újságszerkesztésre, újságnyomtatásra, kézbesítésre és a többi használtuk fel."

Arra a kérdésre, hogy volt-e a hat baloldali pártnak közös számlája és emellett létezett-e az MMM számlája, Márki-Zay a következőképpen válaszolt: „Nem. Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta, természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk, voltak kiadványok, amiket támogattunk, gépjárművek, bömbis autók úgymond, tehát ezek a..., vagy robocall-hívások, IVR-kampányok, és a többi."

A májusi nyilatkozat abból a szempontból fontos, hogy pontos képet kaptunk arról, miként működött közre az MMM a pártok választási kampányában. Márki-Zay szavaiból egyértelműen kiolvasható, hogy

szó sem volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányának és a választási kampánynak a gondos szétválasztásáról, pénzügyi elszigeteléséről. Ismételjük meg, „egy nagy zsák volt". Ez lényegében maga a tiltott kampányfinanszírozás.

Valami történhetett, hiszen Márki-Zay szeptemberben már merőben másként emlékezett vissza az eseményekre, ekkor már szó sem volt a pártokhoz juttatott pénzekről. „Senki ne gondolja azt, hogy mi pártokat finanszíroztunk, pártként viselkedtünk és a párfinanszírozás szabályai vonatkoztak volna ránk. Nem." – jelentette ki Márki-Zay. Hirtelen kiderült azt is, hogy az ő miniszterelnök-jelöltségi kampánya mellett zajlott egy másik, egyfajta népnevelési kampány is. Itt érdemes szó szerint idézni a nyilatkozatot. „Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az pedig egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folyó kampány. Amiben az euróatlanti elkötelezettségünk is ott van, és amibe belefért a migránsszámláló is természetesen, meg belefértek a háborúellenes plakátjaink is, hiszen ezek mind a magyar kultúra megváltoztatására vonatkoztak. Részben érintették azt a népszavazást, amelynek szintén ebben az időszakban volt a kampányidőszaka" – ecsetelte a történteket Márki-Zay.

De itt ismét elhangzott egy nagyon lényeges kérdés, nevezetesen, hogy

a külföldről érkező pénzekből fizettek-e a DatAdatnak. A válasz félreérthetetlen volt: „Egészen biztos vagyok benne".

De miért is fontos ez? A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó cégcsoport bonyolította az egész baloldal kampányát. Vagyis, ha ment pénz a DatAdathoz, az bizonyosan a baloldali pártok kampányát szolgálta. Márpedig ment, hiszen a nemzetbiztonsági bizottság nemrég nyilvánosságra hozta azt a beszámolót, amely tartalmazta azt is, hogy az MMM az 1,85 milliárd forintból 1,4 milliárdot utalt tovább Bajnaiéknak.

És akkor elérkeztünk napjainkhoz. Márki-Zay Péter tartogatott még meglepő kijelentéseket.
November 22-ei sajtótájékoztatóján már az is kiderült, hogy

a külföldi támogatásokért cserébe, több kisebb ígéret mellett megígérték, hogy a szankciókat meg fogják szavazni, és drágább, nyugati olajat fognak vásárolni.

A sajtótájékoztatón a volt kormányfőjelölt ismét változtatott a korábbi nyilatkozatain. Kiderült, a nagy közös zsákkal ellentétben akkurátusan ellenőrizték minden fillér kifizetését. De idézzük ismét szó szerint a politikust. „Kínosan vigyáztunk arra, hogy minden egyes törvényi előírást betartsunk. Erre megjegyzem, a pártok is vigyáztak. Ha pártfinanszírozás történt volna, akkor annak büntetése a pártokat terhelte volna és nem az MMM-et. Éppen ezért a pártok képviselői ott voltak a Hold utcában, a kampányközpontban. Minden egyes nap vigyáztak arra és őrizték azt, hogy hozzájuk semmilyen támogatás az MMM-től ne juthasson".

Márki-Zay azért leszögezte, hogy az MMM nem párt. – Ránk nem vonatkozik semmilyen olyan szabály, hogy nem fogadhatnánk el külföldi támogatást, pláne külföldön élő magyarok támogatását. (...) Az Action for Democracy minden egyes támogatójától a magyar útlevelének a számát kérte el, és ellenőrizte, tehát csak magyar állampolgároknak a pénze került az MMM-hez – fogalmazott a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid a Capitolium előtt Forrás: MTI/Beliczay László

Azóta persze kiderült, hogy az Action for Democracy, a választási kampány idején működtetett honlapja nem tartalmazott útlevélszám rubrikát, vagyis nem csak magyarok tehettek felajánlásokat. De amit talán ennél is fontosabb, hogy Márki-Zay Péter miként jutott el a tiltott kampányfinanszírozás tulajdonképpeni beismerésétől a totális tagadásig.

A történtek miatt az Állami Számvevőszék is vizsgálódik. Az ÁSZ már közzétette azt a kérdőívet, amelyeket annak a hat baloldali pártnak és Márki-Zay Péternek küldtek el, akik közösen indultak a 2022-es országgyűlési választáson.

A dollárbaloldal Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2022. évi országgyűlési választások kampányköltségeire fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését övező fokozott közérdeklődésre tekintettel közzétesszük az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjének, Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés egyes űrlapjait – emelte ki közleményében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mint írták: „Ezekkel az Állami Számvevőszék azon pénzeszközök esetleges kampánycélú felhasználását, annak körülményeit kívánja tisztázni, amelyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi szervezettől kapott. őrizték azt, hogy hozzájuk semmilyen támogatás az MMM-től ne juthasson".