A társasház összes lakójának életét veszélybe sodorta a figyelmetlen gázszerelő

Vágólapra másolva!
Közveszélyokozás miatt indítottal eljárást egy gázszerelő ellen, aki egy társasházi lakásban az új gázkészülék beszerelése közben egy elektromos fűrésszel vágott ketté egy nyomás alatt álló gázcsövet vágta ketté, amikor egy szikra következtében a felgyülemlett gáz robbanásszerű hang kíséretében belobbant és fáklyaszerűen égni kezdett.
Vágólapra másolva!

A kerekegyházi férfi 2019 szeptemberében egy kecskeméti társasházi lakásban műszaki tervek alapján a korábbi, kéménybe kötött gázkészülék leszerelését, illetve az új gázkészülék csatlakozási pontjainak kialakítását végezte. A lakásban lévő mérőóra utáni, mért szakasz ekkor nem állt gáznyomás alatt, mert korábban a gázszolgáltató a korábbi gázórát műszaki hiba miatt leszerelte, a gázcsonkokat golyóscsappal lezárta és leplombálta.

Az átalakítási terv csak ezt a szakaszt érintette, így

a férfinak nem lett volna szabad hozzányúlnia a gázrendszer mérőóra előtti, továbbra is gáznyomás alatt álló szakaszához.

Forrás: Police.hu

Ennek ellenére a férfi a gáznyomás alatt lévő csövet egy elektromos orrfűrésszel kezdte kettévágni.

Eközben a vezetékből szivárogni kezdett a földgáz a konyhába. Amikor a férfi már majdnem kettévágta a csövet,

a fűrész által keltett szikra a kiáramló és a mennyezet alatt felgyülemlett gáz robbanásszerű hang és löket kíséretében belobbant, majd égni kezdett, mint egy fáklya.

A házban lakó nő ekkor pánikszerűen kimenekült a lakásból, és egy arra közlekedő autóstól kért segítséget. Eközben férfi megpróbálta eloltani a tüzet, ami nem volt sikeres. A karján és az arcán másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

Forrás: Ügyészség

A tűzben a berendezési tárgyak megolvadtak, a hőtől elszíneződtek, a csillár leszakadt, a konyhaablak meggyulladt és kitört az üveg. Az ablakon kiáramló, és magasra felcsapó lángok

a felsőbb lakásokra, emellett a lépcsőházon keresztül a szomszédos lakásokba is átterjedhettek volna.

A lángokat végül a helyszínre érkező tűzoltók fékezték meg.

Az ügyészség a férfi ellen gondatlan közveszélyokozás miatt emelt vádat.