Nemzetközi jogot sérthetett az amerikai nagykövet?

Matusik Tamás, David Pressmann, nagykövet, botrány, bíró, Vasvári Csaba
A tegnapi napon Twitter-üzenetben számolt be David Pressmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is.
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport információi szerint kérdésként merülhet fel, hogy megsértette-e a bécsi egyezményt az amerikai nagykövet a két bíró berendelésével...
Vágólapra másolva!

Nem csitul a vihar az Országos Bírósági Tanács két tagjának az amerikai nagykövet által történt berendelése miatt. A Bajnai- kormány egykori levitézlett külügyminisztere is szükségét érezte, hogy hallassa hangját a Tűzfalcsoport által kirobbantott botrányban.

Balázs Péter szerint: " Mindenképpen üzenet, ráadásul fontos üzenet, hogy a budapesti amerikai nagykövetség gyakorlatilag 24 óra leforgása alatt kétszer is megnyilvánult a magyar belpolitikában is vitatott kérdésekről."Adódik persze egy jogos kérdés, hogy miért nem adott ki egy harmadik közleményt a nagykövetség.

A Tűzfalcsoport diplomáciai források nyomán úgy véli, hogy Presmann nagykövet időközben elolvasta a diplomaták mozgásterét meghatározó bécsi egyezmény 41 szakasz /2/ bekezdését, amely rögzíti a hivatali tisztségviselőkkel, így a bírákkal történő érintkezés szabályait. Ennek értelmében csak az adott ország külügyminisztériumának közvetítésével jöhet létre a budapestihez hasonló nagyköveti találkozó. Ha lett volna ilyen, erre bizonyára hivatkoztak volna, de nem kíván senkit alaptalanul vádolni a Tűzfalcsoport, ezért arra kéri Presmann urat, tisztázza a helyzetet. Válaszoljon arra az egyszerű kérdésre, hogy a két bíró berendelése az egyezmény 41 szakasz /2/ bekezdésében írt szabály betartásával történt-e?

Az Országos Bírósági Tanács a botrányos találkozó kapcsán is élvezte a baloldali sajtó támogatását, még a Soros György érdekeit képviselő 444.hu nevű propagandablog is védelmébe vette az ambiciózus bírókat, akikben Brüsszel is a hasznos szövetségest látja...! Más kérdés, hogy a hitelt érdemlő közjogi tisztségviselők kivétel nélkül elítélték a nagykövet provokatív találkozóját a két magyar bíróval.

Bár sokan azt gondolják, hogy az Országos Bírósági Tanács a bírák valódi, hiteles képviselője, tehát tagjai nagy hatalommal bírnak, de az érintettek pontosan tudják, hogy a testület volt és jelenlegi tagjai a valódi bírói hierarchiában nagyon is alacsony fokon vannak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a pályázók között az alábbi neveket találtuk: Vadász Viktor, Vasvári, Lehmann, Abért. Ha helyes az információ, akkor egy további tag is szeretne igazi, nagy bíró lenni. Fatalin Judit testületi tag pályázott egy felsőbíróság elnöki posztjára, de a többi felsorolt névhez hasonlóan az ő pályázatát sem támogatta a bírák többsége.

Ilyen kudarcok után simán berendelhet egy nagykövet két testületi tagot, és Brüsszel is bízhat abban, hogy hamarosan új szelek fújnak a magyar bíróságokon - írja a lap.

Emlékezzünk arra is, hogy milyen békés időszak volt, amikor Balsai István, vagy éppen Vastagh Pál igazságügyi miniszter intézte néhányfős apparátussal a bíróságok külső igazgatását. Igaz, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjainak többsége megyei bírósági elnök volt, de ők bírósági igazgatási tapasztalattal is rendelkeztek, és nem akartak karriert csinálni, hiszen azon már túl voltak. Ezekben a boldog békeidőkben még világos volt, hogy a bíróságok alapfeladata nem a nemzetközi kapcsolatok ápolása a kormány háta mögött és nem a költségvetési források elosztása, hanem a szakszerű és gyors ítélkezés.

Jelenleg a bel- és külföldi csatározások, botrányok vetnek árnyékot az igazságszolgáltatás működésére, és a valódi vesztes Magyarország - írja a Tűzfalcsoport.