Szijjártó Péter: Nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

OSZMANI, Bujar; SZIJJÁRTÓ Péter Bukarest, 2022. november 30.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek második napi tanácskozásán Bukarestben 2022. november 30-án.
MTI/AP/
Bukarest, 2022. november 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek második napi tanácskozásán Bukarestben 2022. november 30-án. MTI/AP/Andreea Alexandru
Vágólapra másolva!
Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, hogy az Európai Bíróság elutasította a „megalapozatlan támadás" során felsorolt állításokat.

- jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen

nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor.

Illetve aláhúzta, hogy a luxembourgi bírák azt is kimondták, hogy a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek második napi tanácskozásán Bukarestben 2022. november 30-án Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

„Mind az engedélyezés, mind a finanszírozás szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson" - fogalmazott.

- tette hozzá.

A miniszter végül arra is kitért, hogy bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, „vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést".

Ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.