Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jeszenszky Géza a Tablinum legújabb vendége

Vágólapra másolva!
A Segmina film új sorozatában Molnár Adrienne az 1990-es, 2000-es évek meghatározó politikai, közéleti szereplőit szólaltatja meg. Egy pohár bor vagy csésze kávé mellett kötetlenül beszélgetünk ennek az időszaknak az eseményeiről, a személyes pályafutásukról. A fókuszunkban elsősorban a rendszerváltoztatás utáni időszakban a jobboldali, polgári pártok közötti együttműködés és az értelmiséget tömörítő civil szervezetek, baráti társaságok akkori tevékenysége áll (Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, Batthyány Lajos Alapítvány, Apostolok Asztaltársasága, Nemzeti Kör, Mádl Kör stb).
Vágólapra másolva!

A mai részben a ma 81. születésnapját ünneplő Jeszenszky Gézához, az Antall-kormány egykori külügyminiszteréhez, Magyarország volt washingtoni, norvég és izlandi nagykövetéhez, diplomatához látogattunk el. A beszélgetés során szóba került az Antall-kormány külpolitikája, hazánk NATO csatlakozásának folyamata, a Magyar Atlanti Tanács létrejötte és még sok érdekes külpolitikai és közéleti téma. Mindezt sok fotóval, dokumentummal, újságcikkel illusztráljuk. A beszélgetés 2022. szeptember 22-én készült:

Az első részben Mészáros Lászlóhoz, az MDF egykori pártigazgatójához, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület volt főtitkárához és a Patrióta Európa Mozgalom alapítójához látogattunk el.

A második részben Becker Pálhoz, az MDF egykori államtitkárához, országgyűlési képviselőjéhez (1990-94), a Köztársasági Elnöki Hivatal volt vezetőjéhez látogattunk el. Szóba került a kormányzati tevékenység mellett az Apostolok Asztaltársasága, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Katolikus Püspöki Kar 1996-os Körlevele is.

A harmadik részben Király Miklós jogásszal, egyetemi tanárral beszélgetünk, melynek fő vonalát természetesen Mádl Ferenc jelentette, de szóba került az MPEE-ben töltött időszaka is.

A negyedik részben Kodolányi Gyula íróhoz, költőhöz, az Antall-kormány egykori államtitkárához, külpolitikai tanácsadójához, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület volt alapító és elnökségi tagjához látogattunk el. Beszélgettünk az MDF-ről, kormányzati teendőkről, a Batthyány Lajos Alapítványról, a Magyar Szemle folyóiratról, s az ebben a korszakban meghatározó barátságokról. Mindezt sok fotóval, dokumentummal, újságcikkel illusztráljuk.

A csatornánkon minden csütörtökön 18 órakor hozunk nyilvánosságra egy-egy beszélgetést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről