Brüsszel visszatartja a magyar emberek pénzét, de Soros budapesti szervezeteinek azért átutal 1,4 milliárdot

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Közvetlen uniós támogatást kap több hazai (ál)civil szervezet, mindegyik a Soros-hálózathoz köthető. Az 1,4 milliárd forintot (4 millió euró) „a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelmére és népszerűsítésére" fogják költeni a kormányellenes megmozdulásokon rendre jelen lévő, magukat függetlennek mondó Soros-féle szervezetek – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Csaknem másfél milliárd forint közvetlen uniós pénzhez jutott több, a Soros-hálózathoz köthető magyar egyesület, pontosabban az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorcium, amelynek tagjai az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány–Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete.

Soros György Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A hírt Donáth Anna, a baloldali Momentum Mozgalom EP-képviselője jelentette be pár napja a saját közösségi oldalán, sikerként könyvelve el mindezt. Állítása szerint a magyar kormány évek óta próbálja ellehetetleníteni a tőle független „civilek" működését, ami ellen ők mindig, minden lehetséges eszközzel felléptek a tüntetésektől a tiltakozó akciókon keresztül az európai parlamenti felszólalásokig.

„Személyes küldetésemnek tekintettem, hogy a lehető legtöbb forrást küzdjem ki a magyar civileknek. [...] Küzdelmem első sikere 2020 decemberében érkezett: 641 millió helyett sikerült közel másfél milliárd eurót megszavaznunk a civileknek az európai értékekkel, esélyegyenlőséggel, állampolgári jogokkal és a nők elleni erőszakkal foglalkozó projektekre. A két évvel ezelőtti munka eredménye pedig most a magyar civilekhez is elért. Négy magyar civil szervezet összesen 1,4 milliárd forintot kapott ebből a keretből. A pénzt a magyar civilek között fogják pályázati rendszer keretében szétosztani" – írta Donáth Anna, aki külön sikernek könyveli el, hogy „az EU ezt a támogatást közvetlenül a civileknek osztja, a tagállamok kormányainak beleszólása nélkül". „Olyan független forrásokhoz jut ezzel a magyar civil társadalom, ami életmentő lehet az európai értékek életben tartása szempontjából" – hangoztatta a momentumos EP-képviselő.

A négymillió eurós forrásról az Ökotárs Alapítvány a közleményében azt írta, hogy a következő három évben nyílt pályázatok útján fognak támogatást adni „a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civileknek".

A fent említett négyes konzorcium mindegyike a Soros-hálózat által támogatott civilek közé tartozik,

fő tevékenységeik közé sorolható a kormányellenes tüntetéseken való részvétel.

Az Ökotárs Alapítvány vezetője például a 2021-es áprilisi választások után a Mi vagyunk a többség nevű csoport kormányellenes megmozdulásán fel is szólalt. Móra Veronika azt hangoztatta, hogy ki kell állni a Stop, Soros! törvényjavaslattal fenyegetett szervezetek mellett.

Amikor a gyöngyöspatai kártérítési perek miatt tüntetést szerveztek a Soros támogatta hazai civilek, 2020 februárjában a demonstrációt szervező Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata mellett csatlakozott a tüntetéshez

a mostani 1,4 millió forintos uniós támogatást élvező Autonómia Alapítvány is.

Persze a fent említett szervezetek mellett akad még bőven olyan Soros-féle „civil" tömörülés, melynek képviselői előszeretettel vesznek részt kormányellenes megmozduláson. Az október végi pedagógustüntetéseken például az Amnesty International irányította a demonstráción résztvevőket. A kata-törvény módosítása utáni utcai tiltakozásoknál a TASZ volt az a civil szervezet, amely élve a kormányellenes megmozdulás lehetőségével, „a jogvédelem érdekében forródrótot indított".

Fontos kiemelni, hogy a brüsszeli források a tagállami polgárok adóbefizetéseiből származnak, ideértve a magyar adófizetőket is.

A brüsszeli bürokrácia tehát részben a mi pénzünket utalja át Soros György szervezeteinek – dacára annak, hogy a spekuláns milliárdos –, miközben a Magyarországnak járó forrásokat visszatartják mondvacsinált okokra hivatkozva.