Dömötör Csaba: A kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Baytown, 2021. november2. Drónnal készült felvétel az ExxonMobil amerikai olaj- és gázipari cég olajfinomítójáról a Texas állambeli Baytownban 2021. november 1-jén. A létesítmény az egyik legnagyobb olajfinomító az Egyesült Államokban. Az ENSZ Glasgow-ban zajló, 26. klímakonferenciájának (COP26) résztvevői elkötelezték magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell - hangsúlyozta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a gáz esetében szerencsére a hosszú távú szerződések biztosítékot jelentenek Magyarország számára, más országok azonban nemcsak az áremelkedésekkel állnak szemben, de abban sem biztosak, hogy lesz-e elég gáz a fűtési szezonban.

- emelte ki. Az elmúlt hetekben több száz fórumot tartottak, melyen több tízezren vettek részt.
Dömötör Csaba elmondása szerint

a benzinárak és az olajellátás kérdése azért aktuális, mert az olajembargóról nyáron hozott döntés a napokban lép életbe.

Magyarország mentességet harcolt ki a döntés alól, és sikerült elérni, hogy vezetéken keresztül továbbra is kapjon orosz olajat, tehát a szállítási korlátozások alól ki tud bújni, de az áremelési hatás alól sajnos nem - emlékeztetett.

Ha ugyanis kevesebb orosz olaj érkezik Európába, annak árfelhajtó hatása lesz, így előfordulhat, hogy Magyarország is drágábban tud majd olajat beszerezni és közvetett módon mi is fizetjük a szankciós felárat

- emelte ki.

Magyarország mentességet harcolt ki a döntés alól, és sikerült elérni, hogy vezetéken keresztül továbbra is kapjon orosz olajat, tehát a szállítási korlátozások alól ki tud bújni, de az áremelési hatás alól sajnos nem Forrás: Földházi Árpád

Újabb szankciós csomag várható

Dömötör Csaba hozzátette, hogy Brüsszelben dolgoznak a kilencedik szankciós csomagon is, ez a hírek szerint kiterjedne például a nukleáris energiára is.

Ez Magyarországnak súlyos károkat okozna, részben azért, mert a paksi blokkok orosz technológiával működnek, másrészt pedig akadályt gördítenének a paksi bővítés elé.

- fogalmazott. Ez egy többfrontos vita - összegzett az államtitkár:

életbe lép az olajembargó, napirenden vannak a gázszankciók a gázársapka formájában, illetve a kilencedik csomag kiterjedne a nukleáris energiára is.

- mutatott rá, hozzáfűzve: a magyar kormánynak az a dolga, hogy irányváltást érjen el, mert enélkül Európa olyan versenyképességi hátrányt szenvedhet el, ahonnan nem lehet majd visszakapaszkodni.

Nem működnek a szankciók

- emlékeztetett Dömötör Csaba. Mint kiemelte, nem számoltak azzal, hogy noha Oroszország talán kevesebb olajat vagy gázt ad el Nyugat-Európába, ám ha közben drasztikusan megemelkednek az árak, akkor alacsonyabb eladott mennyiséggel is a pénzüknél vannak. Közben az európai gazdaságra gyakorolt hatások drasztikusak.

Már az Európai Bizottság (EB) is azzal számol, hogy a negyedik negyedévben recesszió, gazdasági visszaesés lesz.

Az Economist liberális gazdasági lap százezres nagyságrendre becsüli a megemelkedett energiaárak miatti európai többlethalálozás mértékét - figyelmeztetett.

Alexander De Croo belga miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (b-j) beszélget az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülése előtt Brüsszelben, 2022. május 31-én Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magyar kormány mindent megtett a források mihamarabbi lehívása érdekében

Dömötör Csaba az uniós pénzek kapcsán hangsúlyozta:

kiderült, hogy a Magyarország által az uniós források felhasználására készített tervek jók, "ezt már ez Európai Bizottság sem tagadja"

- jegyezte meg. Mint hozzátette, az is egyértelmű, hogy

a magyar kormány mindent megtett a források mihamarabbi lehívása érdekében, hiszen a parlament tizenhét törvényt fogadott el, illetve módosított az őszi ülésszakban.

- közölte. Dömötör Csaba szerint ezeket az ügyeket nem lenne szabad összekötni, mégis erős a gyanú, hogy összekötik őket. Az államtitkár úgy vélte, az Európai Bizottságban is többen lehetnek, akik megállapodnának Magyarországgal és folyósítanák a visszatartott forrásokat.

- hangsúlyozta. Mint kiemelte, azt várják el: hitelfelvétellel tartósan biztosítsunk pénzt Ukrajnának, miközben a nekünk járó forrásokat még nem adták oda.

- jegyezte meg.

Magyarország kész segíteni Ukrajnának Forrás: AFP/Sergey Bobok

Magyarország kész segíteni Ukrajnának

Dömötör Csaba kiemelte ugyanakkor, hogy

Magyarország kétoldalú keretek között hajlandó segíteni Ukrajnának, és már eddig is több mint 30 milliárd forintot költött az ukrán menekültek megsegítésére.

Az Action for Democracy kampányfinanszírozási ügyéről szólva az államtitkár hangsúlyozta:

- mutatott rá.

- mondta el Dömötör Csaba.