Rálőtt egy osztrák határőrre egy migránsokat szállító embercsempész hétfőn délelőtt a magyar-osztrák határnál. Az embercsempész ezután áttört a Szentpéterfa-Eberau-i határon. A sorompó áttörésekor egy határvédő meg is sérült. A lövöldöző társát, és a migránsokat már elfogták, őt még keresik. A kutatásban a Terror Elhárítás kommandósai is részt vesznek. 

Az embercsempész menekülésekor először egy szántóföldre hajtott, majd több migránssal együtt kiugrott az autóból – írja a Magyar Nemzet az Exxpress osztrák hírportálra hivatkozva.

Mindez már azután történt, hogy több osztrák határőrre rálőtt.

Később visszament Magyarországra,és az ország belseje felé menekült. A lövöldöző bűntársát és a migránsokat, akiket át akartak csempészni, az osztrák rendőrök elfogták. A lövöldözőt azonban még nagy erőkkel keresik.

„Az embercsempész Magyarország felé meneküléskor lőtt a katonáinkra" – írta a Twitteren Michael Bauer ezredes.

Tanner Klaudia osztrák védelmi miniszter azonnal reagált a rendkívüli eseményre.

A mai incidens világossá teszi, hogy az embercsempészek szintet léptek, és az általuk elkövetett bűncselekmények új dimenziókat értek el. Örülök, hogy a bevetett katonák sértetlenül maradtak a lövésváltásban– nyilatkozta a védelmi miniszter.

Az MTI érdeklődésére Seffer Lilla, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az osztrák hatóságok jelzésére a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására.

Rendőrök a helyszínenForrás: Vas Népe/Cseh Gábor

Ez az akció már javában tartott, amikor délelőtt

egy moldáv embercsempész is megérkezett a településre. Pont oda, ahol a rendőrök álltak.

A kocsiból tizennégy, magát szírnek mondó migránst szállítottak ki - írja a VAOL.

A két eset jelenlegi információik nem függ össze szorosabban - tette hozzá Seffer Lilla. Az embercsempészt őrizetbe vették és büntetőeljárást indítottak ellene, az illegális bevándorlókat pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI Szentpéterfáról származó értesülései szerint nagy erőket vonultatott fel a rendőrség, a TEK egységei páncélozott járművekkel vették körül délelőtt a volt határőrs épületét és drónt is bevetettek.