Főnöke gondatlansága miatt halt meg egy felújítási munkákat végző férfi

Vágólapra másolva!
Meghalt egy munkás egy érdi iskola felújítása közben, miután a fejére esett egy több, mint tízkilós álványelem. Mint kiderült, az őket foglalkoztató cég vezetője sem megfelelő munkaeszközökről nem gondoskodott, sem a munkavégzéshez szükséges előírásokat nem ismertette velük, emellett nem is felügyelte az általuk végzett munkát, amivel hozzájárult a halálos balesethez.
Vágólapra másolva!

A férfi ügyvezetése alatt álló cég elvállalta egy érdi iskola felújítását. A homlokzaton végezett munka miatt felállítottak egy ötszintes, tíz méter magas, tizenkét és fél méter széles állványzatot.

2021 januárjában a férfi ennek az állványzatnak az elbontására adott utasítást az embereinek. Bár néhány védőfelszereléssel ellátta őket, de

nem adott részletes eligazítást a folyamatról és az azzal kapcsolatos gyártói leírást sem mutatta meg nekik. Emellett nem ellenőrizte, és irányította a helyszínen folyó munkát, és mást sem bízott meg ezzel.

Az ötszintes állványzat bontásához a munkások kézi erővel kezdtek hozzá, azonban a gyártói
előírás ehhez gépi, karos anyagmozgató gépet írt elő.

A legfelső szinten az egyik munkás úgy kezdte meg a szétszerelést, hogy nem volt biztosítva a leesés ellen sem.

Így amikor egy körülbelül tizenkét kilós állványelemet vitt a kezében és megbotlott, kénytelen volt megkapaszkodni. Ekkor azonban

az állványelemet kiejtette a kezéből, ami közel tíz méteres zuhanás után, a földszinten, védősisak nélkül dolgozó kollégája fejére esett. A férfi súlyos koponyasérülést szenvedett, amibe még a helyszínen belehalt.


Az egri ügyészség a foglalkoztatójuk ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.