Demeter Szilárd: Soha nem akarom a saját ízlésemet érvényesíteni

Vágólapra másolva!
Nem érdekelnek sem a személyes, sem a politikai szimpátiák: a kultúrharcnak a kicsinyes belháborúk helyett arról kellene szólnia, hogyan tudjuk saját értékrenddel bíró, önálló nemzetként megőrizni magunkat a globális őrületben - mondja Demeter Szilárd a Mandinernek adott interjúban. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját a március 15-én kezdődő Petőfi-bicentenárium apropóján kérdezték.
Vágólapra másolva!

Petőfiben az a nagyon izgalmas, hogy minden korszak, kurzus, uralkodói ideológia vagy kormányzat megtalálja benne a maga számára érvényes, csak őt megszólító réteget, mondanivalót. Erről már készítettünk egy kultusztörténeti kiállítást korábban, most az állandó Petőfi-kiállításunkat gondoljuk újra. Ráfér. Mert arról néha meg szoktunk feledkezni, hogy Petőfi nem egy csillagközből érkező Syrius-lovagharcos volt, aki egyedül fogott fegyvert az egész világ ellen. A kora adja meg a nagyságát, mondom ezt anélkül, hogy kisebbíteni vagy csorbítani akarnám az egyébként vitathatatlan zsenialitását. De attól még tény, hogy az, amit mi Petőfinek ismerünk, a figura, a brand csak ebben a kontextusában érthető és értelmezhető a maga teljességében. - mondja Demeter Szilárd, aki a jelenlegi irodalmi életről is beszélt.

Az irodalmi viták kapcsán is mindig el szoktam mondani, az én ízlésem elég szigorú. Ha ez döntene, akkor a mai magyar kulturális szereplők közül nagyon kevesen jutnának állami pénzhez. Egy objektíve megnyerhetetlen ízlésvitát erőltetni semmi értelme, amúgy is az idő dönti majd el, mi a maradandó. Ezért soha nem is akarom a saját ízlésemet érvényesíteni.

Az összes területen szakmai bizottságok végzik az előszűrést, legyen szó akár a Térey-ösztöndíjról, akár most a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó pályázatokról. Nekem egyetlen ambícióm és célom van: a multikulturális katyvaszban megerősíteni a nemzeti kultúrát. Ahova az én olvasatomban minden és mindenki beletartozik, aki az anyanyelvi befogadóra céloz, tehát azt szeretné, hogy magyarok olvassák, hallgassák. Nem érdekelnek sem a személyes, sem a politikai szimpátiák, a pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget -

A teljes interjú itt olvasható.