Köves Slomó: A baloldal a Jobbik révén legitimálta az antiszemitizmust

Jakab Péter, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni »eltévelyedések«, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei. Ennek tükrében érdemes végiggondolni, mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről – reagált a Mandinernek Köves Slomó rabbi Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök két nappal ezelőtt kirobbant botrányára. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, és az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.
Vágólapra másolva!

A Mandiner arról ír, hogy két nappal ezelőtt egy tengerentúli zsidó újság internetes felületén közölték a Régi Jobbik új palackban című cikket, amelyben a közös baloldali lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel személyét kifogásolták.

– fogalmaztak, és vádjaik alátámasztására pedig egy korábbi videót is közzétettek, amelyen

a Jobbik-alelnök kart lendít, majd elmosolyodik.

A Mandinernek Köves Slomó elmondta, hogy egyébként még korábban nyílt levelet is írt Olaf Scholz német kancellárnak, amelyben arra kérte, hogy

lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben akkor is, ha az nem politikai ellenfeleik soraiban van jelen.

Z. Kárpát Dániel mostani botrányára reagált a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője is. Róna Tamás szerint