Nagy István az Origónak: A magyarok kenyere biztosítva van

Vágólapra másolva!
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyar mezőgazdaság több mint húszmillió ember ellátására képes. Tehát ilyen aszályos időben is magyarok kenyere biztosítva van, nem foroghat egy pillanatra sem veszélyben, mondta el Nagy István agrárminiszter az Origónak Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik kerekasztal-beszélgetése után. A miniszter azt is elmondta, a világban folyik a harc az élelmiszerekért, amit a magyar fogyasztók is éreznek, ezért a kormány különböző intézkedéseivel mind a vásárlóknak, a családoknak, mind a termelőknek segítséget nyújt.
Vágólapra másolva!

Egyensúlyt kell teremteni a versenyképesség és a fenntarthatóság között. Ez a titka annak, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszertermelés nem kerül veszélybe a növekvő környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások miatt sem, mondta el az Origo kérdésére Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy ehhez egy bátor kormánydöntés is kellett, aminek értelmében a közös agrárpolitika kettes pillérénél, vagyis a vidékfejlesztési forrásoknál a nemzeti társfinanszírozás mértékét a maximumra emelték. Vagyis,

- emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy a technológia eszközeivel tudják a fenntarthatóságot is elősegíteni.

Példaként elmondta, hogy ha például valaki drónokkal permetezik, akkor a technológiának köszönhetően már negyven százalékkal kevesebb hatóanyaggal is ugyanolyan hatást tud elérni.

Nem véletlen, hogy az agráriumban ma a hívószavak a robotizáció, digitalizáció, automatizáció, precíziós gazdálkodás

- hívta fel rá a figyelmet. Mint mondta, pontosan ezeknek a technológia nyújtotta lehetőségekkel, a kutatási eredmények mindennapi felhasználásával érjük el azt, hogy egyrészt a gazdáink versenyképesebbek lesznek, mert az önköltségük alacsonyabb, és közben tudjuk egy állattartó telepnél az állatjólétet növelni, közben tudjuk a környezeti terhelés mértékét csökkenteni.

Tehát egyszerre tudunk elérni versenyképesség növekedést, és a fenntartható fejlődés garantálását.

Nagy István Tusványoson egy kerekasztal-beszélgetésen arról is beszélt, hogy az Európai Unió piaci szabályozása a békeidő logikájára épül, de a háborús helyzetben Magyarországnak joga kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitáshoz.

Magyarországnak joga kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitáshoz - mondta az agrárminiszter Forrás: MTI/Veres Nándor

Mint mondta, változtatni kell azokon az uniós szabályokon, amelyek szerint Magyarország hibát követ el, amikor védeni próbálja a mezőgazdasági termékeit és élelmiszerbiztonságát a nyugati, gazdagabb államok nagyobb fizetőképességétől.

Az Origo kérdésére elmondta,

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, a magyar mezőgazdaság több mint húszmillió ember ellátására képes. Tehát ilyen aszályos időben is magyarok kenyere biztosítva van, nem foroghat egy pillanatra sem veszélyben.

Ugyanakkor – mint mondta – azt a hatást nehezen tudjuk kivédeni, hogy egy globális piac részesei vagyunk mi is, és exportra kevesebbet tudunk termelni. Kifejtette, hogy ha kevesebb jut exportra, akkor a kereslet mindenütt a világban megnő és elkezdődik egy verseny a termékekért, és ha verseny van, akkor árnövekedés van.

s az az élelmiszer-ár növekedés, amit látunk az üzeletekben, ha bemegyünk vásárolni, az ennek a globális világban zajló, élelmiszerekért történő versengés az oka. Ez az, ami a magyar vásárlókat is sújtja. Ezért hozta a kormány azt a döntést, hogy az élelmiszerekre ársapkát tesz – ez az élelmiszer árstop. Ezért van az, hogy a legalapvetőbb élelmiszereinknél – tej, tojás, hús – ÁFA-tartalma minimális, tehát öt százalék,

minden olyan intézkedést igyekszik a kormány meghozni, ami a családok védelmét tudja szolgálni.

És az, hogy a vidékfejlesztési források is így megnövekedtek, a gazdáink számára is olyan lehetőséget tud adni, hogy biztos jövőképet tudhatnak magukénak, és azt a termelést, amit eddig folytatottsak, megsorozott erővel tovább tudják vinni.