Megmutatjuk, miért retteg a brüsszeli szankciópárti elit a magyar nemzeti konzultációtól

CROO, Alexander De; RUTTE, Mark; MARIN, Sanna ; MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Brüsszel, 2022. május 30. Mark Rutte holland, Sanna Marin finn, Kiriákosz Micotákisz görög és Alexander De Croo belga miniszterelnök (b-j) az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozón Brüsszelben 2022. május 30-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
A brüsszeli elit az európaiak megkérdezése nélkül továbbra is kitart az embargók mellett, addig a magyar kormány nemzeti konzultációt indít az energetikai szankciókról, ahol Európában elsőként a magyarok mondhatják el a véleményüket Brüsszel politikájáról. A brüsszeli elit nem véletlenül aggódik a nemzeti konzultáció miatt, mert ha ragadós lesz a példa, akkor megbukhat az egész szankciós politika. Orbán Viktor kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának a kezdetén azt mondta, az unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, miközben a legfőbb európai érték a demokrácia. A szankciókat azonban nem demokratikusan fogadták el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk - tette hozzá. 
Vágólapra másolva!

- minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt az Országgyűlésben hétfőn.

Európában egyedülálló a magyar példa

Európában tehát teljesen egyedülálló dolog lesz, hogy az emberek elmondhatják a véleményüket a szankciókról. A brüsszelit elit nemhiába fél ettől, mert ha a magyar példa ragadós lesz, akkor a teljes szankciós politika összeomolhat. Nyugat-Európában is megrendült a szankciók támogatottsága. Minderre a legfőbb bizonyíték, hogy az Eurobarometer nemrégiben egy meglehetősen furcsa kutatást közölt. A Mandiner összeállítása szerint a kutatás szerint a polgárok bizalma az EU-ban megnőtt, és továbbra is nagy támogatottságot élvez az EU válasza az Ukrajna elleni orosz agresszióra. Noha az európaiak ugyanakkor egyre inkább aggódnak az EU és saját országuk gazdasági helyzete miatt.

A „Standard Eurobarometer 97 Summer 2022" munkacímű kutatás

módszertani összegzéséből azonban nem derül ki világosan, hogy az eredmények reprezentatívak-e, ahogyan az sem, hogy a kutatási minta a tagállamok lakosságszámának kellő rétegzettségén alapul-e.

Csupán az egyes tagállamok külön-külön is közölt rövidebb összefoglalóiból válik nyilvánvalóvá, hogy a kutatási minta nagysága mindössze 26 ezer 468 fő.

Mára kiderült, hogy Európának ártanak legtöbbet a brüsszeli elit által kitalált szankciók Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magyarok többsége ellenzi a szankciókat

Érdemes felidézni azt is, hogy február óta Brüsszel hét büntetőcsomagot fogadott el annak érdekében, hogy Oroszországra nyomást gyakoroljon, a háborús konfliktust azonban nem sikerült megfékezni, az orosz csapatok folytatják harctéri műveleteiket Ukrajnában. Ennek ellenére a szankciós politika továbbra is állandó tényezője az európai politikai napirendnek.

A szankciók hatásosságával kapcsolatos aggályokat mutatja, hogy a magyarok fele (50 százaléka) úgy látja, hogy az Oroszországgal szemben az eddigiekben meghozott szankciók már most is túlzóak, míg a megkérdezettek negyede (25 százaléka) szerint a már bevezetett intézkedések elegendőek, nincs szükség újabb lépésekre.

Forrás: Origo

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi annak következményeit, mint Oroszország. A választók kétharmados többsége (66 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. A kijelentéssel csupán a választók egyötöde (22 százalék) nem értett egyet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Hasonlóan sarkos véleménye van a magyaroknak az energiapiacot érintő szankciókról. Azzal az állítással, hogy „hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára", a választók 62 százaléka ért egyet, 25 százalékuk pedig elvetné ezt az ötletet. Az egyet nem értők magas aránya nem meglepő, miután a rezsicsökkentést veszélyeztető lépésről lenne szó.

Ezermilliárd euróval kell többet fizetniük az európai embereknek az energiáért, mint tavaly

Mára több elemző szerint is világos lett, hogy a brüsszeli elit által kikényszerített szankciós politika miatt ezermilliárd euróval kell a szankciók miatt többet fizetniük az energiáért az európaiaknak idén, mint tavaly, mert Brüsszel nem vette figyelembe a rövid távú szükségleteket, amikor lemondott az orosz olajról és gázról. Az orosz energiahordozókat csak drágább forrásból lehet pótolni, ráadásul az eddigi orosz energiafüggőséget most amerikai kiszolgáltatottságra cserélnék a bürokraták - írta a hirado.hu.

A szankciók megmaradnak, és az unió továbbra is fellép Oroszországgal szemben – jelentette ki néhány napja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Vagyis hiába szenved Európa a saját büntetőintézkedéseitől, Brüsszel továbbra is kitart az embargók mellett. Sőt múlt csütörtökön kiderült, Brüsszel egy újabb, nyolcadik szankciós csomagot is életbe akar léptetni Moszkvával szemben, amiről Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője beszélt.

Hatalmas károkat okoznak Európának a szankciók Forrás: AFP/Ina Fassbender

Brüsszel annak ellenére erőlteti az újabb szankciókat, hogy az eddigiek sem váltották be a reményeket. A szankciók miatt az egekben van az európai infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, a földgáz ára és az élelmiszerárak, a kontinenst pedig recesszió fenyegeti.

Mindeközben Oroszország gazdasága az uniós szankciós politika hatására erősödött,
például energiaexportból 158 milliárd euró bevétele volt Moszkvának, de az infláció és a munkanélküliség is rég nem látott mélységben van, a rubel pedig erősödött.

És nem csak Oroszország, hanem például az Egyesült Államok is az uniós szankciók nagy nyertese.


Ugyanis több tagállam amerikai cseppfolyósított gázzal próbálja pótolni az orosz gázt. Egymás után futnak be a kikötőkbe az LNG-gázt szállító hajók a tengerentúlról, és nemcsak a rakományok száma, hanem a gáz ára is emelkedik. Ami mostanra oda vezetett, hogy a dollár erősebb, mint az euró.

Ráadásul, amíg a brüsszeli elit az európaiak megkérdezése nélkül is kitart az embargók mellett, addig a magyar nemzeti konzultációt indít az energetikai szankciókról, ahol Európában elsőként a magyarok mondhatják el a véleményüket Brüsszel politikájáról.