Bakondi György: Az embercsempészek ellen nemzetközi együttműködésre van szükség

BAKONDI György
Budapest, 2022. július 6. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a fokozódó migrációs nyomásról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 6-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A rendvédelmi erők csak nemzetközi együttműködéssel tudnak hatékonyan fellépni egy nagy, multinacionális bűnszervezet, az embercsempészek ellen - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek nagy nemzetközi hálózatban működnek a kiinduló országoktól a célországokig. Ezek kiterjedt, sok pénzzel rendelkező, egymással is konkuráló és a tevékenységüket a hatóságok elől elrejtő csoportok, amelyekben különféle funkciókat ellátók tevékenykednek, például felderítők, szállítók, okmányhamisítók, pihentetők.

- tette hozzá.

Közölte: a magyar határon idén már több mint húszezer határsértőt fogtak el, és több mint kétszáz embercsempész ellen indítottak eljárást.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU bűnüldöző szerveinek, például a Frontexnek - az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek - éppen az embercsempészek elleni nemzetközi együttműködésben lenne kiemelkedő szerepe, hogy gyors információcserével, nemzetközi akciók szervezésével mihamarabb felszámolják az embercsempész csoportokat.

-mondta.

Bakondi György arról is beszélt: könnyen előfordulhat, hogy miközben politikai nyilatkozatok hangoznak el arról, hogy a külső határok őrizete nagyon fontos, és arra uniós forrásokat is kell fordítani,

Magyarországot a határt őrző tevékenysége miatt megbírságolja az európai bíróság.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában részletesen is beszélt az uniós politikusok migrációval kapcsolatos közelmúltbeli nyilatkozatairól.

Mint mondta: azt nem lehet eldönteni egyelőre, hogy a külső határok védelméről szóló kijelentések a közeledő uniós választásokkal összefüggő politikai nyilatkozatot takarnak, vagy az EU illegális migrációra adott válaszainak újragondolását jelzik.

A bécsi terrorfenyegetettségről szólva a belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte:

a titkosszolgálatoknak komoly információjuk lehet, hiszen a lehetséges elkövetői kört is behatárolták.

A keresztény templomok elleni terrorista támadás nem példa nélküli Európában - mondta, reményeit fejezve ki, hogy hatékony fellépéssel meg lehet előzni a terrorcselekményt.