Hornung Ágnes: A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását

HORNUNG Ágnes, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Gyereket a magasba, mozgalom, gyerek, gyerekek, családalapítás, gyerekvállalás, szervezet
Budapest, 2022. szeptember 24. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Gyereket a magasba! programja egyik kiemelt helyszínén Budapesten, a XII. kerületi Gesztenyés kertben 2022. szeptember 24-én. A mozgalom ötödször rendez országos gyerekemelést, kiállva a gyerekvállalás, a családalapítás fontossága mellett, amelyen minden eddigit meghaladóan, tízezernél is több gyereket emeltek a magasba egy időben több mint 35 településen. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását, hiszen minden gyermek kincs - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Hornung Ágnes az egyszülős családok napja alkalmából közzétett bejegyzésében kiemelte, az egyszülős lét általában nem választás kérdése, és a család akkor is érték, ha valamilyen oknál fogva nem biztosítható mindkét szülő folyamatos jelenléte. Az államtitkár a bejegyzésben megosztotta a minisztérium kormany.hu oldalra feltöltött közleményét is, amelyben azt hangoztatták, fontos, hogy az egyszülős családok olyan segítséget kapjanak, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az egyszülős családokat.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az érintettek is igénybe vehetik a különböző családtámogatási formákat, így például a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból is érvényesíthető családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, továbbá emelt összegű családi pótlékban részesülnek, kedvezőbb feltételekkel lehetnek jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, valamint az egyszülős családban nevelkedő gyermekek előnyt éveznek a bölcsődei felvételnél - sorolták.

A közleményben kitértek arra is, hogy 2022 január elsejétől több mint duplájára, 50 ezer forintra emelkedett az árvaellátás minimuma.

Az elvált szülők esetében pedig - ha nem érkezik meg időben a megítélt tartásdíj - már jövedelemkorlát nélkül, gyorsabban és nagyobb maximális összegben kapják meg az államtól megelőlegezve az összeget.

Ennek maximális mértéke a háromszorosára - a mindenkori minimálbér 30 százalékára - emelkedett, és jelenleg 69 600 forint.

Emellett gyorsabbá és hatékonyabbá váltak a gyermektartásdíj megállapításával és behajtásával összefüggő eljárások is. Az Erzsébet-táborokban pedig minden évben külön támogatással egyszülős családokban nevelkedő gyermekek is nyaralhatnak, valamint családi táborokban is részt vehetnek az egyszülős családok - tették hozzá.

Megjegyezték, az egyszülős családok támogatásában kiemelkedő szerepet vállal az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, amely 2018 óta működteti Budapesten Egyszülős Központját, valamint vidéken is segíti az egyszülős családokat.