High-tech norvég rakétarendszer erősíti Magyarország légvédelmét

NASAMS, norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú, hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer, amely az AMRAAM légiharc-rakétán alapul, légvédelem,
Vágólapra másolva!
Magyarország légvédelmét 21. századi, high-tech norvég rakétarendszer erősíti az idei évtől - jelentette ki a honvédelmi miniszter a norvégiai Kongsbergben.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki elmondta: egy ország védekezőképességében a légvédelmi rendszer hatékonyságának maximalizálása kiemelt fontosságú.

A norvég Kongsberg védelmi ipari vállalat NASAMS rakétarendszere - az ország légtérellenőrzését végző izraeli Vaskupola rakétaelhárító rendszert is támogató rakétákkal -

fejlett és ütőképes légvédelmi képességet ad a modern magyar haderőnek, amely a rakétarendszer rendszerbe állítása után hatékonyan látja majd el Magyarország légvédelmi feladatait.

NASAMS, norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú, hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer, amely az AMRAAM légiharc-rakétán alapul Forrás: wikipedia

A tárca közleménye szerint a honvédelmi miniszter kiemelte: a NASAMS a legelterjedtebb a kis-közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek kategóriájában, a rendszer által használt, amerikai AMRAAM rakéta pedig a legelterjedtebb ilyen eszköz, mely egyúttal a NATO vadászrepülőgépeinek alapfegyverzete is.

A rendszer egyik előnye, hogy radarjait és rakétaindítóit egymástól távol telepítik, emiatt a célba vett repülőgépek sokkal nehezebben védekezhetnek ellene, illetve az ellenséges erőknek sokkal nehezebb semlegesítenie, mint a hagyományos légvédelmi rakétarendszereket.

A miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség 6+1 tűzalegységet szerez be, azok a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredhez kerülnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról is, hogy találkozott azokkal a magyar katonákkal, akik a rakétaezredtől a NASAMS-rendszer szállítás előtti tesztjén vettek részt.

A felszerelés hivatalos magyarországi átadása augusztusra várható – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.