Rengeteg szabálytalanság, törvénytelenség - sokáig tart a Tordai-vizsgálat - videó

Tordai Bence, villa
Vágólapra másolva!
A Tordai Bence villáját vizsgáló igazságügyi szakértő a helyszíni szemlét követően nem tudta megmondani, mikor lesz eredménye a vizsgálatnak. A Párbeszéd társelnökének tavaly nyáron kirobbant ingatlanbotrányának ügyében több vizsgálat is zajlik. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg az igazságügyi szakértő a bíróság által elrendelt bizonyítási eljárás keretében azt vizsgálja, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke szabálytalanul építette-e a II. kerületi házát, aminek becsült értéke 150 millió forint.

Tordai a telket még 2016-ban vásárolta, azon egy parasztház állt. Eredetileg ezt akarta átépíttetni, azonban úgy tűnik, egy teljesen új ház került az eredeti helyére. A Párbeszéd társelnöke korábban a Mediaworksnek nem cáfolta, hogy teljes egészében eltűnt a parasztház a telkéről, azonban szerinte ő nem hibázott, és minden szabályszerűen történt.

Tordai Bence villájának a sorsa egyelőre bizonytalan Forrás: Metropol

Tordai Bence az április 11-i helyszíni szemle során nem válaszolt az újságírók kérdéseire, és az igazságügyi szakértő sem mondott semmit, csupán annyit árult el, hogy nem tudja megmondani, mikor lesz eredménye a vizsgálatnak.

Az építkezés miatt egyébként több eljárás is zajlik. Tordai perben áll a kormányhivatallal, amely a bírósági procedúra miatt függesztette fel a korábban megindult építésügyi eljárást. A villát felhúzó kivitelező ellen pedig a rendőrség vizsgálódik csalás és más bűncselekmény miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, ekkor egyszerű bejelentést tett az Országos Építésügyi Nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Ez az irat azért fontos, mert például a bankok ennek bemutatása után folyósíthatják egy építkezésre felvett hitel utolsó részletét, de a csokhoz és egyéb támogatásokhoz is elengedhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte.

Miután Tordai benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légi felvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól.

Az adatok alapján 2022 augusztusában megtagadták a hatósági bizonyítvány kiadását.

Azzal érveltek, hogy bár az ingatlan méreteit és megjelenését tekintve az egyszerű bejelentési dokumentációban szereplő épületet húzta fel a kivitelező, ám a korábbi házból nem annyi maradt meg, mint amennyi a tervekben szerepelt.

A KORMÁNYHIVATAL VIZSGÁLATA MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY EGYES FALAKAT AZ ALAPOKIG VISSZABONTOTTAK, ILLETVE BIZONYOS HELYEKEN MÉG A RÉGI ALAPOT IS ELBONTOTTÁK, MIKÖZBEN A TERVDOKUMENTÁCIÓBAN NEM EZ SZEREPELT.

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ez esetben nincs szó ilyesmiről.