Brüsszel az uniós források visszatartásával akarja Magyarországot belezsarolni a háborúba

Alapjogokért Központ, Kovács Attila
Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja látogatást tett hazánkban, ahol az uniós forrásokért tett jogi vállalások teljesülését vizsgálták. A látogatás időzítése nem puszta véletlen, ugyanis a hazánknak jogosan járó forrásokért zajló tárgyalásokban egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk. A látogatás egyik fontos, be nem vallott célja, hogy ismételten nyomást gyakoroljanak az Európai Bizottságra, hogy valamilyen módon akadályozza meg a mérföldkövek magyar teljesítésének elfogadását, és így a források megnyílását - fogalmazott Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója.
Vágólapra másolva!

Kovács Attila ismertette, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja az elmúlt két és fél napban különböző érdekeltekkel találkozott, az európai uniós források felhasználását és a jogállamisággal kapcsolatosan tett ígéretek végrehajtását ellenőrzi Magyarországon.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója Forrás: Alapjogokért Központ

- fogalmazott.

Nem véletlen a látogatás időzítése, ugyanis az európai uniós forrásokról szóló tárgyalások egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, a kérdéskörrel kapcsolatosan további döntések születnek a közeljövőben - hangsúlyozta.

Felidézte, hogy hosszú története van a különböző uniós intézmények delegációinak látogatásának Magyarországon.

- fogalmazott.

Többek között ilyen volt a LIBE bizottságnak 2021 szeptemberében történt látogatása, amelyről kijelenthető, hogy a választásokba történő beavatkozási kísérletnek tekinthető - emlékeztetett.

A mostani misszió tulajdonképpen ismét a hazánknak járó uniós források folyamatába történő politikai beavatkozásnak tekinthető, amelyben az Európai Parlament viszi a pálmát. A látogatás egyik fontos, be nem vallott célja, hogy ismételten nyomást gyakoroljanak az Európai Bizottságra, hogy az valamilyen módon akadályozza meg a mérföldkövek magyar teljesítésének elfogadását, és így a források megnyílását - mondta

Ezzel szintet lépett az uniós intézmények zsarolása. A zsarolásnak van politikai része, ideológiai része, van egy pénzügyi része - ismertette. A szintlépés Magyarország tekintetében abban érhető tetten, hogy ez egy háborús zsarolás.

- hangsúlyozta.

Mint fogalmazott, a háborúval kapcsolatban Magyarország álláspontja kezdetektől fogva világos. A magyar kormány a brüsszeli ellenszéllel szemben megfogalmazta a helyes álláspontot. A magyar álláspontot a kormány minden fórumon egyértelművé tette: fegyvernyugvás, a tűzszünet és béke.

Kovács Attila utalt az Orbán Viktor CPAC Hungaryn elmondott beszédére. A miniszterelnök ott megfogalmazta a magyar álláspontot.

A kormányfő egyértelműen kijelentette, hogy nem a migrációra, nem a genderre és nem a háborúra.

Emlékeztetett, hogy ezután Daniel Freund, liberális EP képviselő, a hazánkba látogató Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának a tagja a beszédre reagálva azt mondta, hogy "no money" (nincs pénz) . Mint fogalmazott, ezzel azt üzente a szélsőliberális képviselő az uniós intézmények nevében, hogy aki nem áll be a sorba és nem mond igent a migrációra, a genderre, a háborúra, az nem kap uniós forrásokat.

Kovács Attila szerint az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációjának látogatásánál kevés arcátlanabb dolog létezik. Mint mondta, a vizsgálat képmutató és kétszínű, figyelembe véve azt, hogy az EP-ben kitört az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botránya, továbbá olyan magyarországi EP-képviselők segítik a delegáció vizsgálatát, akik közvetetten érintettek a botrányban.

Külön kitért Cseh Katalin Momentumos EP-képviselőre, aki az 5 milliárdos csalás ügyében mai napig nem tisztázta magát, ahol a mai napig tart a nyomozás, és az ügyben milliárdos nagyságrendben zároltak vagyont. A hazai ellenzéki segítség minden határon túlmegy - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy az uniós intézmények látszólagosan törekszenek a kiegyensúlyozottságra, azonban a gyakorlatban elfogultság érhető tetten. A vizsgálatok során meghallgatták a konzervatív felet is, azonban teljesen figyelmen kívül hagyták a véleményeket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy jelen látogatás esetében sincs másként, a delegáció a Nyílt Társadalom kottájából játszik, és a jelentés már a látogatás előtt meg volt írva.

Mint fogalmazott, a magyar álláspont továbbra is világos: