Ferenc pápát a magyar állami vezetőkkel való találkozása késztette, hogy a béke mellett foglaljon állást

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; FERENC pápa, Sándor-palota
Budapest, 2023. április 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa magyarországi látogatása elsősorban apostoli út volt, de az egyházfőt állami vezetőkkel való tárgyalásai arra késztették, hogy nagyon nagy erővel, a nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon az orosz-ukrán háború kapcsán a béke mellett - fogalmazott Szomráky Béla az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel, amikor a pápalátogatás három napjáról kérdezték.
Vágólapra másolva!

A Szentatya gesztusaiból nyitottság, derű, koncentrált figyelem és óriási jóindulat sugárzott - mondta az Olaszország-szakértő. Ferenc pápa sugárzó jóindulata és a derűje jóízű nevetésben, mosolyban nyilvánult meg, olyan volt, mint aki hazatért tette hozzá.

A szakértő, aki jelen volt a Szentatya fogadásán a Sándor-palotában is, a vendég gesztusait olyannak érezte, mint, aki régóta itt van, aki hazatért.

Nyilvánvalóan ez elsősorban egy apostoli út volt, aminek a hitéleti része töltötte ki a legtöbb időt, de

az állami vezetőkkel való találkozása arra késztette az egyházfőt, hogy nagyon nagy erővel, nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon a béke mellet,

amit röviden úgy lehet jellemezni, hogy tűzszünet, tárgyalások, béke - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A pápa magyarokról megfogalmazott üzeneteinek lényegét a szakértő úgy látja, hogy Magyarország egy keresztény ország, amelynek megközelítése a politikában az, hogy mindenképpen érvényre kell juttatni a jézusi üzeneteket: dicsőség mennyben az Istennek és békesség a Földön a jóakaratú embereknek.

Ennek az üzenetnek el kell jutnia mindenkihez, még akkor is, ha a fősodratú nyugati média igyekezett homályban tartani ezeket az üzeneteket, ahogy azt az üzenetet is, hogy bölcsőkre van szükség, nem sírokra - mondta Szomráky Béla

Az olasz püspöki kar lapjában megjelentek ezek az üzenetek, míg mások inkább a menekültek befogadásának szükségességét emelték ki, amit úgy állítottak be, mintha ez egy Magyarországnak szánt szigorú intelem lett volna. De nem nézték meg a következő mondatot, ami szerint ez egy nagyon komplex probléma, amelyben közös erőfeszítésre van szükség.

Egész Európának újfajta megközelítés kell. Ez nem nekünk szólt, hanem azoknak, akiket a pápa félreérthetetlenül a háború szólistáinak nevezett

- hangzott el.

A szakértő szerint Ferenc pápa nyilván azért jött hozzánk, mert Magyarország az egyetlen, a Vatikánnal együtt, amelyik azt mondja, hogy mindenféleképpen béke kell: egyezzenek meg az asztalnál a harcoló felek.

Ferenc pápa beszédet mond a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szomráky Béla megemlítette azt is, hogy a pápa szerdai nagy audienciáján dicséretben részesítette Magyarországot az ukrajnai menekültek befogadása miatt.

A háromnapos pápalátogatással kapcsolatban Járai Judit a Kossuth rádió vezető szerkesztője is vendége volt az M1-nek, és egyike volt a pápát hazaszállító gépen utazó nemzetközi újságírói csapatnak. Vatikáni tapasztalatait összegezve elmondta, hogy rendkívül jó visszhangja volt a magyarországi látogatásnak.

A Szentatya szerdán külön megköszönte azt a szeretetet, amit a magyar emberektől kapott. A Vatikánban átérzik azt, hogy a több évtizedes kommunista hatalom után sokkal élőbb a hit, amit Ferenc pápa is észlelt. Járai Judit szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pápa újra ide látogatott.

Az, hogy másodszor látogatott hozzánk, azt jelzi, hogy kiemelt szerepet tulajdonítanak Magyarországnak. Elsősorban a magyar családpolitikának - emelte ki az újságíró. A figyelemre méltó magyar családpolitikát még amerikai papok is kiemelték a Vatikánban most készített interjúkban. Úgy tekintik, hogy ez Európának "nemcsak modellt kínál, hanem megmentheti Európát" - idézte Járai Judit, akinek interjúit az elkövetkező napokban közvetíti a Kossuth Rádió.

A vasárnap reggel sugárzott Új világ című műsor teljes egészében erről szól majd - hangzott el.