Így emelkedik a babaváró és a falusi CSOK összege

falu
Nagypáli, 2018. május 9. Napelelmek házak tetején a Zala megyei Nagypáliban 2018. május 9-én. Az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a zsűri, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, hibrid erőmű (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem telep található. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi családi otthonteremtési kedvezményé 50 százalékkal emelkedik 2024-ben. A mostani változtatások hátterében az áll, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, valamint a gazdasági szankciók teljesen átalakították a gazdaságot, ezért a kormány megvizsgálta a családtámogatási rendszer egyes elemeit, és úgy döntött: emeli a babaváró hitel és a jól működő falusi CSOK összegét, a mostani magas banki kamatokkal terhelt helyzetben már kevésbé működő városi CSOK helyett pedig új támogatást dolgoz ki. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy jövő január 1-jétől változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai. Azt mondta: a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert, és azt látták, hogy az elmúlt években, és főként a háború kitörése óta a körülmények alapvetően változtak meg, mert a háború, az arra adott szankciós válaszok és a magas infláció alapvetően átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát.

Így jövőre a családok támogatására a háború ellenére is 3300 milliárd forint jut, ami háromszorosa a 2010-ben erre fordított összegnek.

Jövőre több mint 3300 milliárdot költ a kormány a családok támogatására Fotó: Polyák Attila - Origo

Itt vannak a babaváró hitel új feltételei

A babaváró hitel esetében a kormány úgy gondolja, hogy nagyon sikeres családtámogatási eszköz a gyermekvállalás ösztönzésére, és ha sikerül elérni, hogy az első gyermek vállalása még fiatalabbon történjen meg, akkor még eredményesebb lehet. Ezért ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, így 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti - közölte.

Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot is 2024 januárja és 2025. január 1-je között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek várandósságuk igazolása esetén.

A hitel összegét 10-ről 11 millióra növelik.

A babaváró hitelt 2019 júliusában vezették be, és eredményesen segíti a gyermekvállalást (mintegy 130 ezer várandóssággal, illetve gyermekszületéssel). A babaváró kölcsönt 217 396 család vette igénybe, összesen 2114 milliárd forint összegben.

Így bővül a falusi CSOK

Gulyás Gergely közölte azt is: a CSOK falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől 50 százalékkal, illetve egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a CSOK-ot, a kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre. Ez azért van, mert a magas banki kamatok miatt a falusi CSOK működik, a városi kevésbé.

A falusi CSOK-támogatás jelentősen bővül jövőre Forrás: MTI/Varga György

A falusi CSOK-ot továbbra is igénybe lehet venni új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére, valamint megmarad az áfakedvezmény lehetősége is 5 millió forintig.

A keretösszegek emelkednek jövőre használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén

  • 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra,
  • 3 gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

Meglévő lakás, ház korszerűsítésénél pedig a támogatási összeg

  • egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra,
  • két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra,
  • három gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

Így teljesített eddig a falusi CSOK

A falusi CSOK az eddigi szabályok alapján 36 887 család vette igénybe, összesen 201,5 milliárd forint összegben.

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető a falusi CSOK.

Fontos az is, hogy a falusi CSOK esetén a támogatási összegek körülbelül 50 százalékkal emelkednek (az új családi házra járó támogatás változatlan marad).

A nagyvárosokban új szabályok alapján dolgozzák ki a lakhatási támogatásokat, de 2023. december 31-ig a mostani szabályok vannak érvényben Forrás: MTI/Jászai Csaba

Eddig több mint 700 milliárd forintnyi CSOK-támogatást igényeltek

A 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás új lakás építésére vagy vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére az ország teljes területén. A támogatást 2023. április 30-ig összesen 224 841 család vette igénybe, összesen 730 milliárd forint összegben.

Fontos, hogy 2023. december 31-ig a CSOK-támogatás változatlanul igényelhető. 2024. január 1-től a városi CSOK megszűnik, a falusi CSOK nem. Az 5 000 fő alatti lélekszámú településeken lesz benyújtható.

A 2024. január 1-től érvényes CSOK-szabályok

Továbbra is az 5 ezer fő alatti lakosságszámú kistelepülésen (illetve a külterületi tanya/birtokközpont besorolású ingatlanok vonatkozásában) nyújtható be falusi CSOK iránti igény.

A kistelepüléseken így 2024 után a következő célokra érhetők el a támogatások:

- új családi ház építése/vásárlása

- használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése/bővítése

- meglévő lakóingatlan korszerűsítése/bővítése

A használt ingatlanra járó „Falusi CSOK" támogatási összegek kb. 50%-kal emelkednek (az új családi házra járó támogatás változatlan marad).

A kedvezményes (3%-os) CSOK-kölcsönhöz kapcsolódó kamattámogatási kiadások mérséklése érdekében továbbá (csak az új szerződésekre, felmenő rendszerben):

- az 5 éves állampapír-átlaghozam feletti 3 százalékpontos fix kamatfelár 1 százalékpontra csökken

- a 30%-os kamatfelár 15%-ra csökken

- az 5 éves kamatperiódus 1+1+3 évre csökken

Ezek a módosítások nem érintik a kölcsönfelvevő családokat, ők a kamattámogatás időtartama alatt továbbra is 3%-os mértékű kamatot fizetnek!