A Soros-egyetem programigazgatója: Magyarország nem tud kimaradni a háborúból

Szelényi Zsuzsanna felszólal független képviselő Közéleti személyiség foglalkozása plenáris ülés politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2014. szeptember 16. Szelényi Zsuzsanna független képviselő, az Együtt-PM politikusa felszólal az elszámolási törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. szeptember 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A baloldali propagandalap, a HVG Szelényi Zsuzsannával, a Soros-egyetem Demokrácia Intézetének programigazgatójával, korábbi országgyűlési képviselővel készített interjút - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A programigazgatót először a Fideszről kérdezték, amelynek egykor ő is tagja volt. Szelényi szerint ez a rendszer Orbán Viktor nélkül nem működik, és a „Fideszből hiányzik az a természetes utódlási rendszer, ami egy demokratikus pártban létezik". Hozzátette, szerinte a Fidesz 2019-ben érte el hatalma csúcsát, és bár 2022-ben ismét sikerült megnyerniük a választásokat, azóta komoly hanyatlásban van.

Szelényi Zsuzsanna Forrás: MTI/Soós Lajos

A háborúval kapcsolatban Szelényi úgy vélekedik, hogy Orbán nemzetközi politikája zavaros és ellentmondásos. „Mindenféle álláspontra van egy politikai szereplő, ide is játszunk, oda is, amibe az oroszpárti propagandától az agresszió elítéléséig minden belefér" – mondta.
Hozzátette, hazugságnak tartja a Fidesz által kitalált „Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból" szlogent.

Szerinte Magyarország nem tud kimaradni a háborúból, mivel a konfliktus kellős közepén vagyunk.

„Ukrajna a szomszédunk, Putyin Oroszországa pedig egy birodalmi logikát követ, és a birodalmaknak, szemben a nemzetállamokkal, nincs határa" – mondta, majd hozzátette, a háború egész Európa biztonságára veszélyt jelent. Úgy látja, ezzel az állásponttal Magyarország mindenképp rosszul jár külpolitikailag hiszen elveszíti a barátait.