Bakondi György: A kormány álláspontja az, hogy a határt őrizni kell

Dr. Bakondi György, belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadó, sajtótájékoztató, 2021.08.13.
Vágólapra másolva!
A kormány álláspontja az, hogy a határt őrizni kell, mert ez szolgálja a biztonságot, ez ad garanciát a belső biztonság szinten tartásához - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György hangsúlyozta: a kormány álláspontja szerint a jogellenesen, a szervezett bűnözés által ideszállított emberek átlépését meg kell akadályozni. Csak az jöhet be, akinek vagy érvényes útiokmányai vagy politikai menekültté nyilvánítási okmányai vannak - szögezte le.

Megjegyezte: Európában a közbiztonság "negatív fordulatot vett" 2015 óta, a tömegesen érkező, migrációs hátterű emberek miatt.

Bakondi György szerint az EU migrációs paktuma "meghívólevél" sokmillió migránsnak. Hozzátette: a tervek szerint Magyarországnak 10-30 ezer migránst kellene ideiglenesen elhelyeznie. Ezek a migránstáborok azonban nagyon hamar "gettósodnának", és mivel nyílt táborok lennének, ismeretlen helyre távoznának az ott elhelyezettek.

A kormány álláspontja szerint a jogellenesen, a szervezett bűnözés által ideszállított emberek átlépését meg kell akadályozni Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint mondta, a migrációt népszavazáson elutasító 3,4 millió ember akarata "kötelezi a kormányt", és az alaptörvényben is rögzítették, hogy nincs lehetőség idegen népesség betelepítésére. Sem politikai, sem jogi szempontból nem lehetséges ennek a tervnek a tudomásul vétele, elfogadása - emelte ki.

Emlékeztetett, az e heti kormányülésen tárgyaltak a jogi és politikai lehetőségekről, amelyek "ennek a zavaros, és még talán nem minden részletében tisztázott elgondolásnak a bevezetését meg tudják akasztani". Hangsúlyozta: meg kell állítani "a veszélyes, a 2015-ös eseményekből semmit nem tanuló" elképzelés megvalósulását.